Съществува специална дума за един определен тип хора, които смятаме за досадни, глупави, нелюбезни или дори омразни. И тя е „задник“.

Разбира се, вие вече знаете това. Сигурно дори често я използвате (спокойно, няма да ви съдим).

Същевременно обаче не знаем в каква степен терминът „задник“ се припокрива с типовете личностни характеристики, разпознати в психологическата теория, а именно – с голямата петорка (добросъвестност, екстравертност, сговорчивост, отвореност към опита и невротизъм).

За да проучат този въпрос, учените провеждат експеримент, чиято цел е да открие каква точно личност е човекът, който хората определят като „задник“ и какви са характеристиките, които се асоциират с тази обида.

Екип, ръководен от изследователя в областта на клиничната психология Бринкли Шарп от Университета в Джорджия, анкетира близо 400 души. Те са подканени да опишат „най-големия задник“, който познават, и да оценят неговите характер, убеждения и поведения.

Според резултатите участниците успяват с лекота да идентифицират „най-големия задник“ в своя живот и като цяло смятат, че този термин го описва идеално.

„Хората нямаха никакъв проблем да открият кой е „най-големият задник“ в своя живот“, казва Шарп.

По-интересното в случая е как на практика всеки има потенциала да бъде „задник“ и ако в момента не сте такъв човек, то спокойно един ден това може да се промени.

„Приблизително 1/3 от хората [35,26 %), към които е насочена обидата, са идентифицирани като романтични партньори, колеги, шефове, членове на семейството или приятели на участниците [в изследването], докато половината (50,13 %) доскоро са изпълнявали тази роля (т.е. бивши партньори, отчуждени членове на семейството)“, пишат изследователите в своето изследване.

„Задниците“, идентифицирани в изследването, са предимно мъже на средна възраст.

На базата на отговорите на участниците в изследването хората, описвани от този термин, се асоциират с 315 категории на обидно поведение. Учените ги категоризират в 14 по-общи теми – агресия, гняв, арогантност, тесногръдие, безмилостност, заядливо и злонравно отношение, деспотично поведение, прехвърляне на вина, незрялост, несъобразителност, безотговорност, манипулативно отношение, неучтивост и други (включващо лицемерие и фаворизиране на други хора).

“Когато говорим за поведения, задниците не са задължително враждебни към хората, на тях просто не им пука какво си мислят останалите или как другите гледат на тях“, обяснява Шарп.

По отношение на голямата петорка, поведенията на „задника“ пасват най-много на ниска сговорчивост, ниска добросъвестност, висок невротизъм и ниска отвореност към опита, сочат резултатите от изследването.

„Като цяло профила на петфакторния модел на „задника“ в настоящото изследане е сходен с прототипи на психопатични, антисоциални и неартистични личностни разстройства“, пишат изследователите.

Това не означава, че хората, които окачествяваме с обидата „задник“ страдат от личностни разстройства. По-скоро отрицателните поведения на „задника“, описани в изследването – от най-дребните до тези, които се смятат за агресивни или дори криминални – се припокриват с тези качества.

„Очевидно съществуват множество вариации в начина, по който хората използват тази дума – казва Шарп. – Смятам, че изводът от това изследване е, че обидите имат значение. Когато ги използваме, имаме предвид конкретни неща или го асоциираме с определени характеристики“.

Откритията са публикувани в Collabra: Psychology.

Източник: Science Alert