Разликата между истинската любов и влюбеността е от небето до земята. Ето как да разберете какво е чувството, което изпитвате.

Признаците за влюбеност

Той (или тя) е постоянно в ума ви, хилите се глупаво и безпричинно на всички наоколо и изгаряте от желание да разкажете на целия свят за новата си любов. Всичко това са безспорни признаци за влюбеност. Характерни за това чувство са и безапетитието, вътрешното неспокойствие и вълнение. Освен това влюбените изпитват болезнен копнеж, когато възлюбеният (или възлюбената) не е наоколо. Виновни за пеперудките в стомаха, естествено,  са хормоните, и по-точно смесицата от серотонин и допамин.

Ако обектът на влюбването е наблизо, влюбените изпитват и физически симптоми – сърцето им се разтупква или коленете им омекват. Във фазата на влюбеността обаче повечето скриват много неща от партньора и не му се доверяват стопроцентово. Също така влюбените не са съвсем искрени с любимия (любимата) си. Това е така, защото искат да се представят откъм най-добрата си страна пред него (нея).

Eто по какво ще разберете дали е истинска любов

След като отмине фазата на влюбеност, наред с гореспоменатите чувства партньорите започват да се отнасят с все по-голямо доверие един към друг. Между двамата възниква тясна близост и привързаност. Освен това онези, които истински се обичат, са по-толерантни и честни във взаимоотношенията си от влюбените. В тази фаза се отделя засилено окситоцин, определян като хормон на емоционалното обвързване. Той укрепва връзката между партньорите , подпомага взаимното доверие и намалява стреса и агресията.