Да помогне на детето си в беда, да удовлетвори желанията му и да го предпази от грешки.. Всеки родител подсъзнателно се стреми към това, подчинявайки се инстинктите си.

Но понякога прекалено закрилящото поведение може да нанесе неочаквани поражения, най-вече върху самочувствието на малчуганите.

Лошото е, че има вероятност това да остане като дългосрочна последица и да се запази в характера му и като възрастен.

Предлагаме ви 10 съвета, които ще ви помогнат не само да избегнете това, но и да помогнете на детето да изгради здравословно самочувствие и да повярва в своите сили и възможности.

Оставете го да греши

Всяка грешка е урок, който може да бъде много полезен за детето.

Ако то има навик да поставя предметите на ръба на масата, не му се карайте, а му обяснете какво може да се случи и го научете как да предотврати щетите.

Целта е да приеме възможността за грешки и в същото време да се научи да ги избягва.

Подкрепете го умно

Не наблягайте на това, което детето не е в състояние да направи, а на това, което може.

Ако приятел на малчугана умее да играе с топка, а вашето момченце среща затруднения, му напомнете, че то пък вече може да прави кексчета. Или да рисува. Или нещо друго, което върши наистина добре.

Като го мотивирате с умения, които го карат да се гордее със себе си, вие ще разсеете тревогата му по повод неспособността му в друга област. Така няма да страда самочувствието му.

Детето трябва да разбере, че всеки има своите силни и слаби страни.