Както гласи английската поговорка: „Не възпитавайте децата – винаги ще са като вас. Осъзнайте се…“

Наскоро гледах в супермаркет как истерично дете иска от майка му и баща му да му купят някаква играчка, момчето падна на колене, тичаше наоколо, крещейки, че не може да отиде никъде без играчка. А също така често виждам как някои деца помагат на родителите си, бутат количката и послушно слагат там само най-необходимите неща, държат се нормално и не вдигат шум.

И започнах да се замислям защо се случва това.

Те са деца, всеки иска да играе, да се забавлява и разбира се, ще се зарадва на играчка. Но някои са послушни и се държат прилично, докато други не се притесняват да избухнат с писъци и сълзи на всяко обществено място.

Всичко ли е заради образованието? Дали за някои деца се грижат родители, а за други не? Първите в горната ситуация са развалени, а вторите не?

Не винаги така. Защото и в двата случая може би децата отиват в детска градина или училище, където ги учат на обноски, вкъщи им обясняват как и къде да се държат.

Но често родителите могат да направят една важна грешка, която следващата притча обяснява много добре.

Един ден при мъдрец дошла жена с малкия си син.

– Учителю, синът ми яде твърде много сладкиши. Моля, кажете му да спре да яде сладкиши. Всички знаем, че си много мъдър и синът ти определено ще те послуша.

Мъдрецът не казал нищо на момчето, но казал на майка му, че трябва да дойдат отново при него след седмица.

Жената се учудила, но послушала стареца.

Тя и синът ѝ дошли точно след седмица със същата молба.

Но мъдрият учител направил същото като миналия път. Казал да се върнат след една седмица.

Това и направиха. Нищо не се промени, детето продължи да яде много сладкиши.

Когато жената довела сина си при мъдреца за трети път, той накрая казал на момчето: „Не яжте много сладкиши, това е много вредно за вашето здраве. Аз самият не ям сладкиши.“

Момчето се съгласило.

– Добре, учителю, ще направя като теб и ще откажа сладкишите. Много си мъдър.

Майката на момчето попитала мъдреца защо не може да каже толкова прости думи на сина ѝ веднага, когато дошли за първи път.

Мъдрецът отговорил:

„Факт е, че аз самият обичам сладко. И не можех да посъветвам момчето, какво не правя сам. Ще бъдат само думи. И тогава не можех да кажа, че и аз не съм ял. Би било измама. Реших да спра да ям сладко, мислех, че една седмица ще ми стигне за това. Но сгреших. Отне ми две седмици, за да се откажа напълно от любимите си сладкиши. Не можем да съветваме никого за нищо, докато не преминем през това сами.

Можете да преподавате само чрез пример. Думите не значат нищо.“

Да се върнем на случката в супермаркета. Малко по-късно срещнах това семейство с детето, което толкова настоятелно искаше играчка на касата. И какво забелязах? Детето беше получило играчката. Но това не е основното. Родителите не се поколебаха да разискват, защо съпругата купи много зеленчуци, а съпругът взел хляб. Започнаха да си крещят. Съпругата се аргументира, че трябва да намалят хляба, защото не може да отслабне, а съпругът викна, че не може да се насити без хляб. Възрастен мъж и жена просто не обърнаха внимание на хората от опашката, те изясняваха отношенията си. И веднага ми стана ясно защо детето им се държи така.

Както в притчата, невъзможно е да научите дете на нещо без собствен пример. То не трябва да слуша, как трябва да се държи, а да вижда.

Трудно е да се обясни на дете, че трябва да прекарва по-малко време със смартфон или таблет и да чете повече книги, ако никога не е виждало книга в ръцете на майка си или баща си. Когато родителите са постоянно онлайн, детето ще живее по същия начин. Можете да ядете нездравословна храна, но няма да можете да нахраните детето си със здравословна храна.

Не всеки може да го направи като възрастен. Много хора имат нужда от подкрепа, съмишленици.

Защо едно дете трябва да се държи така, както самите родители не могат?

Източник: dzen.ru; превод: Йосиф Йоргов