Всички сме чували колко е важно да създадем връзка с бебето си още от първите дни, седмици и месеци от живота.
В английския език има и специален термин – bonding, който се превежда като „залепване“, „свързване“ и много точно описва каква всъщност се случва.

Какво обаче на практика трябва да се направи, за да се създаде тази „сигурна привързаност”.
Бързаме да ви успокоим - най-вероятно вече правите достатъчно.
Уверете се в това!

1. Използвайте контакта кожа до кожа

Бебетата трябва да са близо до майка си и докосването кожа до кожа е идеален начин за стимулиране на близостта.
Контактът между майката и бебето веднага след раждането не винаги е възможен, но колкото по-рано започнете да го правите, толкова по-добре.

2. Отървете се от разсейващите фактори

Дори възрастните се чувстват по-значими, когато са обградени с внимание и уважение.
Същото е и с децата – намерете тихо кътче, изключете телефона си и се насладете на времето с вашето мъничко човече.

3. Използвайте слинга за ежедневни задачи

Слингът и другите приспособления за носене на дете са не само удобен вариант за транспорт, но и възможност за установяване на комуникация по всяко време и навсякъде. Освен това някои деца имат нужда да са постоянно близо до майка си и слингът ще направи живота ви много по-лесен.

4. Пейте, четете и играйте 

Пейте на бебето, четете му приказки, играйте - тези глупави и приятни моменти не само насърчават забавлението и образованието, но и ви сближават.

5. Направете масажа част от вечерния ритуал

Масажът осигурява на бебето спокойствие и е чудесен начин за свързване с него. Не е нужно да сте професионален масажист, за да го направите. Всичко, от което се нуждаете, е минута-две след къпане. Можете да използвате бебешко мляко или масажно масло и да се насладите взазимно на тази мини СПА процедура за вашето мъниче.

6. Гледайте бебето си по-често в очите

Бебетата се нуждаят от зрителен контакт - той насърчава емоционалното развитие, както и развитието на мозъка. Освен че помага на детето да развие здравословни комуникационни умения, зрителният контакт насърчава развитието на сигурна привързаност.

7. Говорете му

Можете да говорите за вашето ежедневие, да се шегувате или да му признаете любовта си. Това е наистина прост и ефективен начин да изградите близост. Освен това децата се научават да общуват, общувайки с нас.

Продължава на страницата на Новите родители