Всеизвестен факт е, че работният ден в Япония е дълъг и продължителен. Ако на други места работата и дрямката са несъвместими понятия, то там вървят ръка за ръка. Дрямката под формата на кратки почивки през определен интервал от време е направо задължителна.

Ето защо в Япония спането на публично място е нещо съвсем естествено – на улицата, в градския транспорт, в офиса – японците го наричат инемури (култура на спане на работното място). Това не говори за мързел или за пренебрежително отношение към работата, а всъщност издава точно обратното – че човекът е бил прекалено отдаден на работата си и има нужда от кратка почивка, за да се завърне към задълженията си още по-ефективен и трудоспособен.

Изследванията сочат, че ако се прави кратка почивка или се разреши кратка дрямка в работно време, то действително се увеличават продуктивността и бдителността. Затова дрямката в офиса или на публично място в работно време се възприема като знак за добре свършена работа – човек работи толкова отдадено и влага толкова много усилия, че се изтощава до крайна степен. Щом достигне предела си, вместо да продължи да работи неефективно и с опасност от грешки, по-добре да дремне за 15-20 минути и да се завърне още по-мотивиран и трудоспособен. Затова дрямката е напълно приета на места като ресторанти, магазини, метро, паркове – стига да не пречите на никого и да не заемате много място, никой няма да ви безпокои.