Детето не иска да спи в леглото си. Дори не иска вечер да остане само в стаята си. Пробвали сте какво ли не – плавна подготовка за сън, четене на приказка за лека нощ, ритуали по раздяла ... Нищо не е дало резултат. Как да действаме, съветва клиничният психолог Григорий Мисютин.

Отлагате ли дълго, детето може да стане и на 10 години и да не пожелае да остана само.

Ако първоначално идеята да делите едно легло ви е харесвала или ви е било по-удобно да не ставате вечер, с напредване на възрастта му виждате само негативите. Защото спането в едно легло

Създава стрес за всички

Канадските педиатри наричат тази ситуация „поведенческо безсъние“. Това е медицинска диагноза, с която те определят състоянието на 20-30% от децата, които заспиват трудно или в един момент през нощта се оказват в леглото на родителите си.

Поведението им издава високо ниво на тревожност, много по-високо в сравнение с предишните поколения. Причината – информационно претоварване, емоционално въвличане на децата в проблемите на родителите – развод, премествания, натоварено ежедневие.

В резултат на това малчуганите не разчитат на собствените си сили и много от тях в предучилищна възраст не могат да се научат да спят самостоятелно.

В същото време родителите вдигат ръце, предават се и са убедени, че рано или късно това ще се случи някак от само себе си. Ама не се случва. Родителите започват да страдат от хронично недоспиване, което се отразява на съпружеските отношения, на физическото както и на психичното им състояние.

Опитайте да разберете какво тревожи детето

Като имате предвид, че децата изцяло зависят от родителите си по отношение на храна, дрехи, осигуряване на ежедневния живот и комфорт, няма нищо странно, че когато ги оставят да спят, те се оказват сами. Тази раздяла първоначално ги плаши. Самостоятелното заспиване обаче е важен опит, който е нужен за бъдещото развитие.