Всички сме чували пословицата, че утрото е по-мъдро от вечерта. Тя означава, че ако преспим, на сутринта ще вземем по-добро решение, отколкото преди да сме положили глава на възглавницата. Според проучване, цитирано от Science Daily, този бабин съвет е напълно смислен от научна гледна точка.

Психологът от масачузетския университет "Амхърст" Ребека Спенсър открила, че добрият нощен сън значително засилва когнитивните ни способности и умението да разсъждаваме. В проучванията си тя й екипът й използвали специален хазартен тест, за да проверят способностите на доброволците. 

Две групи младежи на възраст от 18 до 23 години получили кратко описание на задачата на сутринта или следобеда преди упражнението. Описанието обаче било толкова сбито, че нямало начин те да схванат веднага какъв е основният принцип на теста. Самият той се провел 12 часа след брифинга без условията да бъдат обяснени повторно. 

Преди да преминат теста, 28 от участниците се прибрали вкъщи и се наспали. Останалите 26, които получили инструкциите на сутринта, ходили на лекции и работа и провели теста вечерта, без да имат време да си починат. 

Оказало се, че "преспалите" са разбрали задачата по-добре, което се отразило и на успеха им в теста. Останалите се обърквали в правилата и се затруднявали да взимат решения. 

"Предполагаме, че подобрената способност да се вземат решения зависи от така наречената REM фаза на съня, която е, така да се каже, "креативният" сън", отбелязва психологът. Именно по време на тази фаза ние сънуваме. Тогава мозъкът ни е почти толкова активен, колкото и когато сме будни и учените предполагат, че REM сънят му помага да консолидира спомените от изминалия ден. 

Така че ако ви предстои да вземете важно решение - послушайте баба си и изчакайте утрото. То наистина е по-мъдро от вечерта.