3 причини да се къпем вечер

26 май 2019 г., 10:22
4910

Душът регулира телесната температура и така подобрява съня. Снимка: Shutterstock 

Сутрешният душ ободрява и ни прави по-работоспособни, а вечерният е полезен за кожата и подобрява съня. Вижте какви са предимствата на това да се къпем в края на деня, изброени от американски дерматолози в Daily Mail. 

1. За отмиване на потта, мазнините и алергените 

Вечерният душ осигурява по-здрава кожа. Ако човек работи и е навън по цял ден, вечерта кожата е покрита с всякакви алергени, които могат да я раздразнят.

Затова е по-добре те да бъдат почистени за през нощта. Тогава кожата се регенерира, мъртвите клетки падат и се изграждат нови.

Независимо от това дали душът се взима вечер или сутрин, лицето трябва да бъде измито, за да не остават мазнини по възглавницата, което предизвиква акне, препоръчва д-р Самър Джейбър.

2. За по-добър сън 

Душът регулира телесната температура и така подобрява съня. Научно е доказано, че един душ 90 минути преди лягане първо затопля, а след това охлажда тялото.

"Тялото естествено се охлажда с настъпване на времето за лягане. Душът изкуствено покачва температурата и позволява по-бързо охлаждане, което ускорява настъпването на съня", каза д-р Джанет Кенеди.

3. За облекчаване на стреса 

Къпането вечер облекчава и стреса, защото намалява нивата на кортизола - стероиден хормон, който помага на тялото да реагира на натоварване, регулира кръвната захар и преборва инфекциите. Вечерният душ също намалява напрежението в мускулите.

Душ два пъти дневно? Може, но ако кратък 

Къпането два пъти дневно не е толкова лоша идея, ако е за по-кратко от 10 минути и водата е хладка.

За мъжете, които се бръснат, сутрешният душ не е лоша идея, защото топлината отваря порите и така се предотвратява врастването на космите. Същото важи и за жените, които се бръснат.

Източник: Дарик

Ключови думи:
Коментари