Учени забелязват тревожна тенденция при децата, които не спят достатъчно

28 юли 2016 г., 09:12
2696

Снимка: Shutterstock

Проучване, което още продължава, изследва връзката между недостига на сън при децата и развитието на емоционални разстройства в по-късна възраст.

Учените вече са открили, че недоспиването води до повече отрицателни емоции при децата и  изменя характера на положителните преживявания.

Сега екипът търси връзките между това краткосрочно емоционално въздействие и по-дългосрочната вероятност за развитие на депресия или тревожност.

„Фокусираме се върху децата, защото, подобно на проблемите с тревожността и депресията, навиците за сън се развиват на ранен етап от живота и обикновено са трайни“ - казва клиничният психолог Кандис Алфано от Хюстънския университет.

Учените са установили, че само две нощи недостатъчен сън са достатъчни, за да накарат децата на възраст между 9 и 11 години да изпитват по-малко удоволствие от позитивните преживявания и да си спомнят по-малко подробности от тях.

Сега екипът призовава за дългосрочни проучвания, които да измерят какви са трайните последствия от недостатъчния сън, когато децата пораснат. Междувременно в статия, публикувана в Sleep Medicine Reviews, те разглеждат връзката между съня и емоционалната стабилност на базата на досегашната научна литература по въпроса.

Статията отбелязва, че без достатъчно сън възрастните са по-малко склонни да търсят положителни и възнаграждаващи преживявания, ако за това се изискват усилия и в дългосрочен период рискът от депресия и по-лошо качество на живота се покачва.

За развиващия се детски организъм сънят е от решаващо значение за здравето като цяло, посочват учените – макар че да накараш едно хлапе да си легне рано е лесно на теория и доста трудно на практика.

Късното лягане, непостоянният график и неспокойният сън могат да създадат „перфектната буря“ от фактори, които могат да доведат до отрицателни емоции и вредни последици.

Екипът на Алфано не е единственият, който изследва съня при децата. Проучване от началото на годината, в което участват 3000 деца от Австралия, установява, че качеството на съня се отразява върху емоционалното развитие и концентрацията при децата на възраст до 9 години.

Изследванията са установили също така, че децата в предучилищна възраст, които си лягат преди 8 часа вечер, е по-малко вероятно да развият надномерно тегло като тинейджъри, а при децата, които си лягат след 9 вечерта, рискът от наднормено тегло в по-късна възраст се удвоява.

Макар че проучванията продължават, свидетелствата, събрани досега, ясно показват, че е добре родителите да окуражават децата да си лягат рано и да се наспиват добре. Да, знаем, че не е лесно.

Ключови думи:
Коментари