Разбира се, че е време да заредите гардероба си с нови дамски сандали за лятото. Те са красиви и удобни, лесни за обуване и събуване, създават комфорт за краката и свежо лятно усещане. Но е факт, че не всички сандали, които харесвате, биха Ви стояли добре. Ако изберете сандали, които не пасват точно по краката Ви, рискувате не само да развалите добрия си стил, но и да получите обувки, които няма да Ви донесат нужния комфорт при носене и дори мога да Ви създадат проблеми. Ето как да разберете дали дамските сандали Ви прилягат добре още докато ги мерите.

Трябва ли сандалите да са с по-голям размер

Много дами си купуват ботуши или маратонки с малко по-голям размер от този на ходилото им. Това им носи удобство при дълго ходене или когато се налага да обуят по-плътни, топли чорапи. Но при сандалите нещата не са толкова прости.

Има смисъл да носите малко по-големи сандали само ако времето е наистина горещо и краката Ви се подуват значително при високите температури или дългото ходене. В такива случаи е най-добре да пробвате сандалите именно след дълга разходка.

Нито тесни, нито широки

Разбира се, важно е сандалите да не се впиват в стъпалата. И въпреки че може да искате да носите по-малък размер, това може да Ви причини болка, рани и дори увреждания. И обратно, ако сандалите са Ви широки, рискувате да се спъвате, краката Ви да се приплъзват напред и пръстите да опират в земята, а каишките да претриват неприятно кожата с риск от поява на рани или мазоли.

Нещо повече – неподходящата ширина на сандалите може да доведе и до болки в прасците, кръста, дори раменете и врата поради факта, че се налага да променяте стойката и походката си, за да компенсирате неудобството, причинено от обувките.

Как да разберете, че сандалите са твърде големи за Вас

Лесно можете да разберете кога сандалите са Ви малки – пръстите Ви ще стърчат пред подметките. Но доста дами изпитват затруднения да определят дали сандалите са точния или по-голям размер. Ако каишките са малко по-хлабави, може да си помислите, че това е добре, особено ако стъпалата Ви отичат след дълги разходки или в горещо време. Но имайте предвид също, че в жегите стъпалата Ви ще започнат и да се потят и рискувате точно тези хлабавини да Ви осигурят пространство за неприятното и неудобно хлъзгане на стъпалата в сандалите.

Добър начин да установите дали сандалите са Ви по мярка е да походите с тях. Ако усетите, че шляпат, значи със сигурност са Ви големи.

Сандалите на висок ток

Сандалите на висок ток обикновено изискват още по-прецизен избор. Ако са твърде широки и имат отворена предна част, гарантирано съвсем скоро пръстите Ви ще стъпват по земята. Ако искате със сигурност да избегнете проблема, изберете високи сандали със затворени пръсти. Ако все пак държите красивият Ви педикюр да се вижда, опитайте да избутате крака си максимално напред, когато ги мерите, за да проверите до каква степен каишките ще позволят приплъзване, когато краката Ви станат влажни в горещините. Тук отново е по-добре да вземете малко по-големия размер, който ще осигури повече подметка пред пръстите Ви.