В последната една седмица САЩ бързо се превърна в новия епицентър на заразата от COVID-19 със своите близо 200 хиляди заболели и над 4000 починали.

Съоснователят на Microsoft, Бил Гейтс, сподели за „Уошингтън Поуст“ трите стъпки, които смята, че трябва да предприеме страната, а и останалите държави по света, за да се избави от пандемията от коронавируса възможно най-бързо.

Споделяме с вас откъс от текста на филантропа. Заглавията в текста са на „Мениджър Нюз“.

Няма съмнение, че САЩ пропуснаха възможността да се подготвят за новия коронавирус. Но прозорецът за вземане на важни решения все още не се е затворил. Изборите, които ние и нашите лидери правим сега, ще имат огромно въздействие върху спада на заразените, времето, за което икономиката ще остане спряла, и това колко американци ще трябва да погребат любимите си хора заради COVID-19.

Покрай работата си за Фондация Гейтс говорих с експерти и лидери от Вашингтон и страната. Така ми стана ясно, че трябва да предприемем три важти стъпки.

1.) Общонационално извънредно положение

Първо, имаме нужда от общонационален подход за затваряне на всичко. Въпреки предупрежденията от здравните експерти, някои щати и квартали не са затворили напълно. На някои места плажовете още са отворени, на други – ресторантите все още сервират храна.

Това е рецепта за катастрофа! Хората могат да пътуват свободно между щатите, вирусът – също. Лидерите на страната трябва да са ясни – затварянето значи затваряне. Докато броят на случаите в Америка не започне да намалява – което ще отнеме 10 или повече седмици – никой не може да продължи бизнеса си по обичайния начин или да е спокоен. Всяко объркване само ще увеличи икономическия крах и ще доведе до повече жертви.

2.) Тестове

Второ, федералното правителство трябва да тества. Трябват повече тестове. Също така, трябва да обобщим резултатите по-бързо, за да знаем по-добре кога ще се върнем към нормалния начин на живот. Има добри примери, които могат да бъдат последвани: Ню Йорк наскоро разшири капацитета си до над 20 хил. теста на ден.

Прогрес има и в методите за ефективно тестване, като например разработения от Мрежата за коронавирусна оценка в Сиатъл, който позволява на пациентите да си вземат проба собственоръчно, без да излагат на риск здравни работници. Надявам се тази и други иновации в тестването да се увеличат из цялата страна.