„Най-дълбокият копнеж във всяко човешко същество е желанието за признание.“ – пише Уилям Джеймс, един от пионерите в развитието на психологията.

Но често сме прекалено погълнати от себе си, за да отдадем нужното признание на човека до нас.

Тайната на това да бъдеш добър събеседник – човек, с когото хората обичат да говорят, и чиято компания търсят, е проста. Тя е да говориш с хората, а не на хората. Работи като магия.

Независимо дали ни харесва, или не, хората не реагират само на думите ни, а на някои неуловими особености на твърденията ни, на степента на уважение и признание, и на щедростта, която личи в начина, по който казваме нещата.

Хората, които стрелят с догматичните си мнения като с малки ръчни гранати, обикновено не усещат едва забележимото отбягване от страна на другите, които изпитват смътното чувство, че са притиснати до стената.

Какъв е по-добрият начин? Как можете да привлечете хората към себе си и към идеите си, вместо да предизвиквате отчуждение? Започнете като промените пропорциите на три типа изречения, които използвате в разговор.
 
1. Твърдения - изказвания за „факти“, или поне неща, които твръдите, че са факти, например „Земята е третата планета в Слънчевата система.“ Твърденията за факти трябва да могат да бъдат потвърдени от някакви доказателства. За съжаление доста от твърденията за факти всъщност са прикрити мнения, например: „Тази страна не може да приеме повече бежанци.“ Разговор, който се състои от 100% твърдения и в който преобладават мненията, е разговор, в който става дума за говорещия.

2. Въпроси - това е начинът, по който „упълномощяваме“ другите да допринесат в разговора с това, което мислят и това, което им е известно. Въпросите правят разговора по-личен и позволяват на другия да почувства, че участва в разговора, а не просто го слуша. „Ти как се справяш с този проблем?“, „Какво мислиш за Х?“ Това показва, че имате желание да споделите разговора.