Щастливият и хармоничен брак изисква постоянна работа, труд, внимание, компромиси. Нещата не се случват ей така от само себе си. Връзката между партньорите е сложен и динамичен процес, който изисква постоянно внимание, грижа и разбиране.

Как става така, че един брак, който се е случил по взаимно желание и любов, изведнъж тръгва надолу? Оказва се опустошителен и катастрофален за много жени. Защо повечето жени след развода се държат така, сякаш са излезли от затвора. Ето възможните 3 причини, които провалят брака за една жена:

1. Безпаричие

Липсата на пари винаги се превръща в сериозно предизвикателство, и то абсолютно за всеки брак. Когато мъжът не може да осигури прехраната на семейството и децата си, жената, уви, е принудена да работи на три места, за да компенсира липсите от страна на мъжа.

Вярна е поговорката, че щастието не се купува с пари, но също така е вярно, че липсата на пари със сигурност може да доведе до някои сериозни сътресения в семейството. Особено ако мъжът не полага достатъчно усилия в тази посока.

2. Ниска самооценка

Ниската самооценка е друг фактор, който бавно, но сигурно разрушава брака. Жената с ниско самочувствие винаги се поставя на заден план, позволявайки на съпруга си да доминира и да взема всички решения. Тя се чувства недостойна за любов и уважение, което води до постоянен стрес и неудовлетвореност. Тя постоянно се подценява, не вярва в собствените си сили и умения, не си позволява да израства, да се развива, да блести. Такъв тип жени се загубват в сянката на мъжа си, и то не защото мъжът е носител непременно на някакви достойнства, а просто защото жената доброволно е приела ролята на невидима.

Поради тази причина жената търси спасение за себе си извън брака, който я потиска.

3. Взаимозависимост

Емоционалното състояние, при което жената напълно губи себе си в една връзка и става напълно зависима от партньора си, е сливане и взаимозависимост. Тя забравя собствените си нужди, желания и интереси и напълно се жертва в името на съпруга си. Това поведение води до загуба на индивидуалност и емоционално и психологическо прегаряне.

Жертването на себе си в опит да се задоволят потребностите на партньора е път за никъде. Такъв човек губи индивидуалността си, но има усещането и устойчивото мнение, че собственото му щастие зависи от щастието на партньора.

В заключение, взаимозависимостта, финансовите затруднения и ниското самочувствие са сериозни проблеми и пречки пред един брак. Вероятността двамата да се съвземат от подобни удари, е минимална. Въпреки това не си затваряйте очите за проблемите. Ако видите навреме проблемите и имате желание, може да направите опит да ги разрешите.