Тревожността е свързана с това, което правите в момента

11 август 2017 г., 15:30
3167

Africa Studio / Shutterstock

Седенето през целия ден е свързано с повишена тревожност, откри ново изследване. Дейностите, характеризиращи се с нисък разход на енергия, като гледане на телевизия, работа на компютър или играене на видео игри, са свързани с тревожността.

Връзката между уседналия начин на живот и физическото здраве е известна отдавна. Но изследването е първото, което се фокусира върху общото между “уседналите” дейности и психологическия ефект върху тревожността.

“Иронично или не, но ние наблюдаваме от много време увеличаване на симптомите на тревожността в модерното общество. Те, изглежда, вървят ръка за ръка със засилването на уседналия начин на живот“, обяснява Мегън Тейчен, авторката на изследването.

“По тази причина се заинтересувахме дали няма връзка между двата фактора,” добавя тя.

Причината за тази връзка може да бъде разстроен сън, лош метаболизъм или социална изолация.

“За да изградим стратегии за справяне с тревожността, трябва да разберем онези поведенчески фактори, които са свързани с нея. Нашето изследване показа, че изобилните доказателства сочат в една определена посока. А именно, че съществува положителна връзка между времето, което прекарваме в седене, и симптомите на тревожността. Но посоката на тази връзка трябва да бъде определена чрез множество задълбочени изследвания по темата”. 

Източник: Psy Blog

Коментари