Съществуват редица нефункционални навици, които разрушават взаимоотношенията, но след десетилетия изследвания д-р Джон Готман открива една важна причина. И най-вероятно не е това, което сте предполагали.

Ако ви попитам кой е убиецът номер едно във връзките, какво бихте казали? Повечето хора ще назоват неща като изневяра, липса на интимност, липса на време и може би дори липса на доверие. Нито един от тези отговори обаче не отразява резултатите от проучването. След провеждане на дългогодишни проучвания на повече от 40 000 двойки Готман казва, че презрението е убиец номер едно във връзката.

Той отбелязва също така, че си струва да разгледаме четири проблематични типа комуникация в отношенията заедно:

  1. Презрение.
  2. Критика.
  3. Защита.
  4. Препятстване.

Презрението, казва Готман, е причина номер едно за развод или раздяла.

Презрението много прилича на омраза.

Това е форма на комуникация и състояние на мислене, което може да накара партньора да се почувства необичан и нежелан.

Когато презрението стане нещо обичайно, Готман смята, че връзката е обречена. Вместо да работят заедно, партньорите не само се отдалечават един от друг поради презрение, но могат да се преминат към активни бойни действия.

Презрението обаче е вредно не само за връзките. Изследванията показват също, че презрението може да бъде вредно за вашето здраве. Изследванията показват, че когато хората са социално пренебрежителни към другите, те са изложени на повишен риск от развитие на сериозно заболяване като сърдечно заболяване или рак.

Ако чувствате, че започвате да презирате, може да опитате да седнете и да се изправите заедно срещу негативните чувства. Освен това, ако искате връзката ви да оцелее, Готман казва, че е изключително важно да уведомите партньора си, че е ценен и да сте сигурни, че го показвате редовно.

Елина Гофман