Сигурни сме, че тази ситуация е позната на мнозина: предстои семеен празник или посещение на роднини - и настроението ви помръква предварително. Абсолютно сте уверена, че ще чуете много неприятни думи по ваш адрес или ще почувствате, че сте не сте „любимката“ на част от гостите. Токсичното поведение на членовете на вашето семейство наранява и подкопава самочувствието ви.

Ситуацията се влошава, когато имате деца, защото токсичният роднина винаги има какво да каже за вашите родителски методи на възпитание и за характера или интелигентността на вашето дете (нищо добро, разбира се).

Кой е той

Ето няколко признака, които ще ви помогнат да разберете, че имате токсичен роднина:

- Такъв човек обижда, унижава, манипулира хората около себе си за лична изгода. Освен това той може или да не осъзнава какво прави, или да изпита перверзно удоволствие от подобно поведение.

В негово присъствие винаги се чувствате безполезен. Каквито и успехи да сте постигнали, той пак ще ги обезценява и ще ви внушава, че не сте достойни за похвала. И определено няма да можете да го убедите в противното.

- Токсичният роднина обикновено удря по болното място. Той отлично знае какви думи ще ви причинят страдание. Например, той няма да се поколебае да прехвърли вината за вашите проблеми върху самата вас.

-Той владее психологическите манипулации. Чрез тях поставя под въпрос собствените ви представи за реалността. Например, той може да ви убеди, че не е казал нищо обидно (дори и да е пряка обида). И че вие, разбира се, "просто си въобразявате".

- Общуването с такъв човек неизбежно води до хроничен стрес, ниско самочувствие, тревожност и депресия.

В семейна среда разрушителните ефекти на токсичното поведение само се засилват, защото семейството е мястото, от което подсъзнателно всеки очаква сигурност, грижа и приемане, а не критика, обезценяване и унижение.

Как да се спасите

От токсичен познат, приятел, приятелка - дори от съпруг или съпруга - трябва да бягате. Но добре ли е да прекратите връзка с токсичен баща, майка, брат, сестра, тъща, свекър?

Специалистите по семейни отношения смятат, че е не само възможно, но и необходимо, ако искате да се спасите. Дори да се чувствате виновни. Особено важно е да се решите на такава трудна стъпка, ако имате деца.

Изключително трудно е, но за да защитите собствената си и психиката на децата, все пак си струва да решите. Процесът може да бъде много болезнен и да отнеме известно време – но в крайна сметка ще бъде по-лесно за всички.

Ако видите, че този човек сипе отрова не само върху вас, но и върху вашите деца, трябва незабавно да прекратите комуникацията.

Често хората страдат от токсични взаимоотношения с членовете на семейството през целия си живот и има много обяснения за това: страх от самота, неспособност да разпознаят заплахата от роднина, желание да се запази статуквото, вина, финансови причини, надеждата, че всичко ще се промени към по-добро. Понякога причината се крие в чувството за отговорност за запазване на семейството, свързано с традиции, културни норми, религия, уважение към по-възрастните и т.н.

При тези обстоятелства можете да опитате да не премахвате напълно този човек от живота си, а просто да ограничите контакта с него и никога да не оставяте деца с него.

Разбира се, всяко семейство е специален случай и няма универсални препоръки. Но ако смятате, че вашето психично здраве и благосъстоянието на вашите деца са застрашени, най-добре е да оставите настрана вината, страховете и съмненията – и просто да спрете да общувате с токсичните роднини.

По материали на Parents.com, Мона Василава / Новите родители