Ти си това, което ядеш
Необходими са още проучвания, за да стане ясно защо това е така, но екипът на д-р Ву показа нагледно, че спецификите на индивидуалния генотип имат огромно значение за ефективността на активните вещества върху организма. Те разбраха също така, че действието на СОМТ ензима се променя с възрастта и пола – както е известно, от рак на гърдата може да страдат и мъже. Ето защо персонализираният анализ на гените ще бъде ключов, когато лекарите от бъдещето назначават лечебна диета и медикаменти за всеки от своите пациенти.
Все пак не е излишно да знаем и
кои храни показват общо благотворно влияние върху организма на хората като цяло.
Проучванията на генетиците показват, че броколите и карфиолът например са истински биологични оръжия, отключващи ензимите, които разграждат канцерогените и препятстват канцерогенните свойства на тютюна. Ето защо за пушачите е важно да балансират организма си с тези храни. Проучване на д-р Иман Хаким от Университета в Аризона показа и че един литър зелен чай на ден в продължение на един месец значително намалява вредните ефекти на тютюна върху ДНК на пушачите с определени генни варианти (GSTM1 и GSTT1).
Самолечението със зелен чай обаче не се препоръчва от специалистите. Няколко проучвания показват, че консумирането на литър дневно от напитката не намалява, а напротив – увеличава риска от рак при пациенти с други варианти на тези гени. В случая активните вещества в чая действат не като антиоксиданти, а като прооксиданти и имат състаряващо и общо неблагоприятно влияние върху много от органите.
Има вещества, които обаче са полезни почти при всички и дори не само при хората. Гроздето и червеното вино съдържат почти магическото вещество ресвератрол, на което са посветени стотици проучвания през последните години. Освен че действа благоприятно на общото здраве,
ресвератролът предотвратява включването на гените,
провокиращи различни видове тумори, като модулират важните белтъци хистони, които спомагат за правилното подреждане на ДНК. Промяната на позицията на ДНК спиралата в клетката променя и активността на различните гени в зависимост от положението им. Ресвератролът активира белтъците сиртуини, които се активират при млекопитаещите при силен глад. Проучванията показват, че тези „гладни” периоди, когато калорийният прием е намален с поне 40%, намаляват броя и проявяването на хроничните заболявания и буквално удължават живота на лабораторните мишки с 50%. Същият ефект се получава и единствено с добавяне на ресвератрол към постоянната диета на животните. За човека оптималната дневна доза е две чаши червено вино на ден или около 400 г грозде.
Ресвератролът има отлично действие и при предотвратяването на сърдечносъдови заболявания. Той благоприятства производството на белтъци, които заздравяват стените на кръвоносните съдове и препятстват натрупването на вредни вещества в артериите.
Подобно действие имат и някои мастни киселини,
които се съдържат в сьомгата и рибата тон. Те регулират метаболизма на липидите и чувствително снижават риска от инфаркт. Не е чудно, че същите вещества имат благоприятно действие и при превенцията на рака.












