Темата за килограмите и колко е допустимата норма за увеличаване на теглото през бременността, на какъв период се качва то и с колко, както и това как жената да се освободи от излишното и да си върне формата, вълнува всички, които очакват бебе.
Ето мнението на експерти, които оборват и някои популярни митове.

1. Не всички бъдещи майки добавят към теглото си едни и същи килограми

Теглото на бременната в голяма степен зависи от индекса на телесна маса преди бременността. Отчитането на този показател не е сложно. Получава се като теглото в килограми се раздели на ръста на квадрат. Например, ако преди бременността жената е тежала 58 кг. при ръст 160 см., нейният ИТМ е 22,65. Нормата се движи в границите на 18,5–24,9. Тези жени за 9 месеца трябва да качат 11-16 кг. 
Ако жената е с индекс под 18,5, значи е прекалена слаба и добавеното тегло по време на бременността трябва да е 13-18 кг.

При индекс над 25-20 , когато жената е с наднормено тегло, наддаването през бременността трябва да е по-малко – около 7-11 кг.
А тези, които са със затлъстяване и индекс на телесна маса над 30 (и нагоре), трябва да добавят за периода на цялата бременност не повече от 5-9 кг.

2. За всеки добавен грам има обяснение

Бебета се раждат с различно тегло, но средно тежат около 3,5 кг. От къде тогава се вземат останалите килограми, които майката лепва. За всеки грам има обяснение.
Ако жената е с нормално тегло, при нея околоплодните води и плацентата тежат около 900-1300 г.
Гърдите нарастват и това добавя още 900-1300 грама.
За да се кръвоснабдява бебето в утробата, за да получава достатъчно кислород и хранителни вещества, трябва много кръв. „Допълнителната“ кръв тежи 1,8 кг.
От 2 до 4 кг. се натрупват във вид на мазнини, белтъци и други хранителни вещества, които подготвят организма на бъдещата майка за производството на кърма.
А матката може да тежи 900 – 2000 грама.

3. Теглото се увеличава неравномерно

През първите 3 месеца на бременността теглото се увелича незначително - обикновено 0,9 до 1,8 килограма.
По-нататък жената добавя по 450-900 грама на седмица. Като наддаването всяка седмица не е еднакво.

4. При близнаци – цифрите са двойни

Бременната с близнаци трябва по-стриктно да следи теглото си. Близнаците обикновено се раждат преждевременно и е важно до този момент да натрупат нужните килограми. Това в голяма степен определя здравето им след като се родят.
За периода от 9 месеца майката трябва да наддаде 16-20 килограма.
И, ако в първите три месеца увеличението е незначително ( като при едноплодна бременност - 0,9–1,8 кг. ), след това на седмица увеличението е 600-700 г. Това са приблизителни цифри, разбира се.

Продължава на страницата на Новите родители