Може би се страхуват от вас заради навика ви винаги да казвате истината. Хората не обичат особено много честните хора, горчивата истина също. Предпочитат бъбривците и манипулаторите с техните сладки лъжи. Може би затова не искат да разберат истинската ви същност.

Може би смятат, че сте заплаха за тях, защото за разлика от тях самите сте наясно какво искате от живота. Те могат да бъдат дотолкова погълнати от своята несигурност, че се страхуват и не харесват всички онези, които следват собствения си път. Освен това те свикват с факта, че средата им също се състои от несигурни и изгубени хора.

Може би се страхуват от вас просто защото не искате да участвате в игричките им, където всички мислят единствено за предстоящата победа, а на онези, които не искат да участват в тях, се гледа като на губещите.

Всички участници в подобни игри се представят като бъдещи победители, тъй като не могат да си позволят да признаят, че в действителност техните дела са напълно маловажни. Всъщност в този случай те ще трябва да се върнат в изходна позиция, за да започнат всичко отначало.

Може би ги е страх, защото им казвате онези неща, които не желаят да чуят. Хората дотолкова са свикнали да се самозалъгват, че вече са повярвали в собствените си лъжи.

Те вярват само в създадения от тях собствен образ, а не в това кои са в действителност. Думите ви им изглеждат толкова прости и болезнено правилни, че те просто не могат да допуснат, че всичко това може да се окаже истина.

Вероятно ги плашите, защото притежавате способността да виждате истинските им лица – моментите, когато стават самите себе си. Спомняте си много добре всичко, което са казвали, когато са били обземани от гняв или когато са сваляли броните и маските си и са ставали уязвими за известно време. Обръщате внимание на техните очи, езика на тялото, интонацията на речта. А вниманието ви ги кара да се чувстват неудобно, тъй като ги принуждава да свалят маските си.

Може би те се страхуват от вас, защото виждате техните страхове, но самите те не проявяват особена предпазливост. Може би с лекота се отнасяте към онези чувства, с които самите те не знаят как да се справят и това ги обърква. В действителност те се оказват беззащитни пред всякакви неща, които ги изхвърлят от обичайния им, рутинен жизнен път. Най-вероятно сърцето ви бие толкова бързо, че просто не могат да вървят в крак с вас.

Може би се страхуват, защото знаят, че не зависите от тях. Те разбират, че можете да живеете без тях, че можете да отстоявате себе си по всяко време.

Може би те се страхуват от вас, защото сте самодостатъчни. Защото имате сили да си тръгнете, когато това е нужно. Защото разбирате, че сте толкова умни, че можете да се реализирате във всяка област от живота. Може би те  дотолкова са свикнали с пиедестала, на който са поставени, че дори нямат представа как могат да се докажат в друга дейност.

Каквато и да е причината за техния страх, продължете да им го внушавате, да ги плашите със своята искреност, сила, доброта, любов, разбиране, думи, поглед, присъствие и способността си да ги четете като отворена книга. Продължете да ги четете, докато не намерите смел човек като себе си. Този, който няма да го е страх от вас; този, който ще бъде също толкова плашещ.