През последните шест години водя радиопредаване и подкаст на име „Two Guys on Your Head“. То се излъчва всеки петък сутринта, като ние обикновено получаваме много позитивни отзиви от нашите слушатели. Както при всички неща обаче, предаването ни не се харесва на всеки. От време на време получаваме имейли от недоволни слушатели, които не са съгласни с нещата, които казваме в ефир, а в други случаи сме нападани в социалните мрежи, зарад мненията, които изразяваме.

Както можете да си представите, колкото и много позитивни отзиви да получаваме, негативните коментари са тези, които остават загнездени в моето съзнание. Те водят до негативни мисли, които съсипват настроението ми и ме карат да се чудя дали това, което правя, има смисъл и си заслужава.

Предполагам, че и на вас ви се е случвало да направите нещо, което ви носи признание и множество похвали, но един негативен коментар е бил достатъчен, за да развали настроението ви.

Има няколко причини този тип коментари да имат толкова силен и траен ефект върху нашата психика.   

Негативните коментари задействат у нас т. нар.  „мотивация за избягване”

Какво означава това? Когато сте мотивирани да избягвате нещо лошо, вие ставате по-внимателни и бдителни за опасности около вас. По този начин вие си гарантирате, че ще бъдете подготвени, когато пред вас изникне някакъв проблем.

Този ефект най-вероятно е еволюционен остатък от времето, когато е трябвало да се крием от най-различни хищници. Тази стратегия обаче не е особено ефективна в съвременния свят, в който потенциалните опасности или вреди не са под формата на мечка, а под тази на неприятни коментари в Twitter. Въпреки това, мозъкът ни реагира по същият начин, което ни кара да отделяме напълно излишно внимание на това какво е казал някакъв анонимен трол в мрежата.

Проблемът се задълбочава от факта, че, за да постигате целите си, вие трябва да вярвате в способностите си, а негативните коментари подриват вашата увереност и ви демотивират.

Някои изследвания показват, че хората имат нужда от три пъти повече позитивни емоции, отколкото негативни, за да имат добро настроение. Позитивното настроение, от своя страна, прави хората по-продуктивни и креативни. По тази причина е толкова важно да спрете да се фокусирате върху негативните коментари на хората и да се съсредоточите върху позитивните отзиви.

Добрата новина е, че това не е толкова трудно, колкото си мислите.

Първото нещо, което може да направите, за да се справите с този проблем, е да започнете да изразявате чувствата, които тези негативни коментари ви карат да изпитвате. Може да изглежда малко странно да се борите с негативните мисли като ги записвате на лист хартия, но истината е, че този метод работи. Една от причините да отделяме твърде много време на лошото, и по-малко на доброто, е гореспоменатата бдителност, която се активизира у нас, когато сме изправени пред опасност. Когато обаче отразявате тези си негативни мисли върху хартия, вие разполагате с физическо доказателство за тяхното съществуване, което освобождава мозъка ви от постоянната бдителност и от нуждата да ви бъдат припомняни.

Втората стратегия, която може да използвате, е да се захванете с нещо, което ще ви позволи да постигнете успех. Иначе казано, когато губите мотивация за работа заради нещо, което някой друг е казал, трябва да потърсите малки победи, които да ви спасят от негативните мисли. Поговорете с клиент, завършете някакъв важен доклад, изпратете имейлите, които отлагате от няколко дни – просто направете нещо, което ще доведе до положителен резултат.

На последно място, ако работите по нещо, което има широка публичност, направете си услуга и не четете коментарите в интернет. Мрежата е изключително потентен източник на негативизъм. Това, че някои хората искат да ви изпращат негативни коментари, не означава, че вие трябва да ги четете. Игнорирайте анонимните атака и ще станете не само по-щастливи, но и по-продуктивни.

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com.

Редактор: Георги Георгиев

Източник: Мениджър Нюз