Ако някога ви се е налагало да гаврътнете голяма чаша с бариев сулфат рентгеново изследване на вътрешните органи, това може да ви се стори като приятно спиране до локалния бар за фреш сокове.

За да успеят да изучат по-добре интестиналния тракт, изследователи разработиха сок, който свети по целия си път надолу в човешкото тяло. Те започват с коктейл от от спанак. После, вместо да сложат чиста химия, постигат илюминиращия ефект като премахват хлорофил-базирани нано частици от листата на спанака.

Джонатан Лъвъл, един от авторите на изследването, което е публикувано в Advanced Materials, споделя пред Popular Science, че това много прилича на зснемането на истински филм за това, как работят вътрешните органи: лекарите сега ще могатда видят, например, по-добре как мискулите на гастро-интестиналния тракт контрактират и се отпускат по време на смилане на храната.

Но защо да се пие светещ сок от спанак – освен, че напомня носталгично на ранните 90 – когато рентгените, ядрено магнитните резонанси и ендоскопиите са стандартна практика през 2016-та? Истината е, че понякога тези методи са ограничени като достъпност и дори сигурност, но най-вече често не доставят необходимия контраст за наистина достатъчно добър образ. Ендоскопиите са ефективно, но носят риск от разкъсвания и инфекции.