Консумирането на екстракт от спанак намалява желанието за храна и натрапчивото чувство за глад до 95%, са установили учени. Това се дължи на тилакоидите в спанака, които стимулират освобождаването на хормони (лептин и други), които водят до усещане за ситост.

В изследването хора с наднормено тегло приемали плацебо или екстракт от спанак в случаен ред за най-малко една седмица. Нивата на кръвната глюкоза и липидите били измервани преди закуска. Четири часа по-късно участниците приемали 5 грама от екстракта и стандартен обяд. Резултатите показват, че екстрактът от спанак е увеличил ситостта на хората до над два часа в сравнение с плацебо.

Друго неотдавнашно изследване показва, че тилакоидите в спанака намаляват желанието за сладки храни при жени с наднормено тегло. В това проучване участничките са взимали по 5 грама екстракт от спанак преди закуска в продължение на 3 месеца. Резултатите от това проучване сочат, че тилакоидите засилват отслабването с 43% и намаляват хедоничния глад до 95%. Този тип глад, изразяващ се най-често в натрапчиво желание за сладки и/или мазни, силно обработени храни (бързи закуски), е често срещаната причина за нездравословно хранене и затлъстяване.

За хората, които са приемали екстракт от спанак, е било много по-лесно да се придържат към три хранения на ден, без да изпитват натрапчиво желание за храна в промеждутъците. Те са свалили и повече килограми в сравнение с контролната група в края на изследването.

Спаначният екстракт работи, като забавя процеса на храносмилане. Това дава на чревните хормони повече време, за да изпратят до мозъка съобщението, че сме сити.

„Става дума за използване на времето, необходимо за смилането на храната – обяснява проф. Шарлот Ерлансон-Албертсон, една от авторките на изследването. – Няма нищо лошо в нашата храносмилателна система, но тя не работи добре с модерната „предварително сдъвкана“ храна. Тилакоидите забавят храносмилането, с което създават чувство на ситост. Това означава, че можем да се придържаме към нормалното си хранене, без закуски и ненужни храни като сладкиши, чипсове и други подобни“.

Източник: Healthiestblog