Редовната консумация на зеленолистни зеленчуци помага да се запази интелигентността за дълги периоди от време, установи ново изследване. Зеленолистните съдържат лутеин, който е растителен пигмент, който предпазва мозъка от остаряване. Хората с повече лутеин са се справяли по-добре на тестовете за интелигентност, са установили учените от екипа, провел изследването.

Лутеинът се натрупва в клетъчните мембрани на мозъка и играе неврозащитна роля. Храни с висока концентрация на лутеин включват спанак, броколи, карфиол и зеле. Д-р Марта Замрозиевич, водещата авторка на изследването, обяснява, че “Предишни изследвания откриха, че лутеиновият статус на даден човек е силно свързан с неговото когнитивно представяне в живота. Лутеинът се натрупва в сивото вещество на мозъка и особено в онези области, които отговарят за запазването на когнитивната функция при остаряването на човек”.

За целите на изследването са били проследени 122 души на възраст между 65 и 75 годишна възраст, на които са били давани тестове за обща интелигентност, и едновременно с това е бил провеждан мониторинг на техния лутеинов статус.

Psy Blog