Както всеки човек, чиято работа изисква интелект и креативност знае, бързото и неконвенционално мислене е ключово за успеха. Но не е лесно винаги да водиш, колкото и да си талантлив. Дори и с ума на Айнщайн, има моменти, в които всеки се чувства недостатъчно компетентен.

Затова дори и прочутият  с новаторското си мислене Стив Джобс също е изпитвал нуждата да рестартира ума си. Bright Side ни представя някои от неговите техники за умствена тренировка, заимствани от източните духовни практики.

Ето как технологичният гуру описва ефекта от медитатациите си пред своя биограф Уолтър Айзъксън:

„Ако просто седиш и наблюдаваш, ще видиш колко неспокоен е умът ти. Ако се опиташ да го успокоиш, ще стане още по-зле, но с времето той се успокоява и когато се успокои, можеш да чуеш по-деликатни неща – това е моментът, когато интуицията ти започва да разцъфва, започваш да виждаш по-ясно и да присъстваш повече в настоящето.

Умът ти просто се забавя и усещаш как моментите се разширяват. Виждаш толкова повече от това, което си виждал по-рано”

Тази специална техника на „осъзнаваща” медитация произхожда от Дзен будизма и Даоизма. Не много преди смъртта си Джобс казва на Айзъксън за нея и разкрива, че е използвал тази умствена практика в продължение на много години.

Един от хората, което знаят много за духовната одисея на Джобс е добре известният писател и журналист Джефри Джеймс. Той помни, че е разговарял с него по въпроса в началото на 90-те, обсъждайки приликите между Дзен и компютърното програмиране.

„В тези дни подобно нещо може да е много необичайно и екзотично – казва Джеймс. „Виждате, че дори и в този смисъл Джобс е изпреварил времето си.”

Нещата със сигурност са се променили оттогава. Днес благотворните ефекти от медитацията са признати от водещи специалисти в областта на невронауките. Корпоративни гиганти като  Google, General Mills, Target и Ford обучават служителите си да практикуват същите медитации, които Джобс е открил за себе си преди десетилетия.