Психолози, изучаващи група италианци на възраст между 90 и 101 години, споделят някои общи черти на характера. Сред тях са упоритост, властност и нуждата да имаш чувство за контрол. Това подсказва, че решителното отношение към живота може да има принос към дълголетието.

„Основните теми, които се откроиха в процеса на изследването, които изглежда са уникалните черти, свързани с по-доброто психично здраве на тези селски жители, бяха позитивност, работна етика, упоритост и силна връзка със семейството, религията и земята“ – казва ръководителят на проучването проф. Филип В. Йесте.

Учените интервюирали 29 възрастни италианци в 9 села от района Чиленто в Южна Италия. Любовта към земята била обща тема при повечето от тях – нещо, което давало смисъл на живота им, казва д-р Анна Скелцо, съавтор на изследването: „Повечето от тях продължават на работят в домовете си и да обработват земята. Те казват „Това е моят живот и няма да се откажа.“

Изследването открива, че макар и физическото здраве на столетниците да било влошено, те се радвали на по-добро психично здраве от десетилетия по-младите си роднини.

Ето и някои цитати от интервютата:

„Загубих любимата си жена само преди месец и съм ужасно тъжен заради това. Бяхме женени 70 години. Бях близо до нея през време на болестта ѝ и се почувствах ужасно празен след загубата ѝ. Но благодарение на синовете ми, сега се възстановявам и се чувствам много по-добре. Имам четири деца, десет внуци и девет правнуци. Цял живот съм се борил и винаги съм готов за промени. Мисля, че промените носят живот и дават шанс да израснеш.“

„Винаги съм активен. Не знам какво е стрес. Животът е такъв, какъвто е и трябва да се посреща такъв… винаги.“

„Трябва да кажа, че сега се чувствам по-млад, отколкото тогава, когато бях млад.“

Д-р Скелцо обобщава психологическите характеристики на тези възрастни хора:

„Открихме, че всички в групата бяха склонни да доминират, упорити и имаха нужда от чувство за контрол, което може да е желана черта, тъй като те са верни на убежденията си и по-малко се интересуват от това, което мислят другите. Тази тенденция да контролират околната среда предполага забележителна твърдост на характера, която се балансира от нуждата да се адаптираш към променящите се обстоятелства.

Източник: PsyBlog