Съществува определен тип хора, на които просто не можете да им помогнете. Дори и на въпросите не можете да им отговорите. Ако ви попитат „Колко е часът?“, отговорът ви със сигурност няма да ги задоволи.

Защо? Защото ще ви обвинят и ще ви държат отговорни за всичките си проблеми. За целия им живот.

Те са неудачници, но не от обичайните, от така наречените "гневни жертви". Те винаги се оплакват, вечно са възмутени и недоволни. Постоянно обвиняват другите, обикновено тези около тях, за своите нещастия. Завиждат на успеха на другите, обрисуват живота си в мрачни краски, разказват колко са нещастни. Но винаги някой друг е виновен за това. Човекът до тях.

Дайте чаша вода в горещ ден на такъв жаден неудачник и по-късно той ще каже, че водата е била отровена или прекалено студена. Лошо. Той се е разболял след тази вода и все още е болен.

Или пък ще каже, че водата му е донесла лош късмет. Пил я е преди десет години. И целият му живот е отишъл на вятъра; омагьосал си го, това е ясно!

И изобщо, ти си алчен, стиснат човек. Една чаша вода. Това ли е всичко, което можеш да направиш за един умиращ човек?

Освен това водата се е разляла и е развалила костюма на жертвата. Това е за ваша сметка, разбира се. Грешна чаша и твърде много вода.

А ако сте продали водата, когато неудачникът е влязъл в магазина ви, тогава изобщо не ви завиждам. Очакват ви доживотни обвинения и тормоз.

Е, ако сте отговорили колко е часът, цял живот ще ви обвинява, че впоследствие е закъснял. това, че сте отговорили грубо, неточно. За това, че тонът ви е бил подигравателен. За това, че вие имате часовник, а жертвата няма. За факта, че сте си присвоили правото да определяте времето. Всъщност часът беше 14:42, а не 14:41, както казахте! Вие сте лъжци!

Мога да продължа до утре за потенциалните неща, в които ще ви обвинят. Съсипаният живот на жертвата и нейните страдания сега лежат на съвестта ви. И това ще продължи до края на дните ви.

Не сте ли забелязали, че всички отдавна са избягали от този тип? Изключение правят онези, в които се е впил като кърлеж и които постоянно обвинява за неуспехите си. Сега той се е вкопчил във вас. Чаша вода и "колко е часът" са най-често срещаните трикове на тези подлеци.

Ето защо е опасно да се помага на такива хора. А да им продадете нещо е още по-рисковано, така да се каже.

Не винаги е възможно да се избегне контактът с подобни хора. Но едно е сигурно – винаги вие ще бъдете виновни. И с хленчещ глас разгневената жертва ще ви обвинява за своите нещастия. Ще нарича нещастия най-обикновените житейски събития, през които всички преминаваме. Така че ще се принудите да дадете чаша вода на този човек. Не можете да откажете.

Разбира се, отказът ви също няма да ви бъде простен. Цял живот ще ви обвиняват, че сте отказали чаша вода на умиращ човек. Или че дори не сте дали да изпият и една глътка от собствената ви кръв, от която толкова много се нуждаят …

Автор: Анна Кирянова / cluber.com.ua