Имам един познат, казва се Александър и е на 50. Неговият житейски опит отлично илюстрира факта, че трябва да контактувате с хората изключително внимателно, да не се намесвате с помощ и съвет дори тогава, когато сърцето ви го изисква. Сашо има огромно сърце, то е достатъчно за всички. Затова му се налага да плаща съответната цена.

Преди време Сашо и съпругата му отидоха на море с кола. Тъй като му бе станало жал за съседите, които нямат нито пари, нито автомобил, той им предложи да дойдат с тях. Това нямаше да му струва нищо, а и хората поне веднъж в живота си щяха да имат истинска почивка.

Казват, че в днешно време не се намират такива щедри другари. Но те съществуват. Вярно е, че психолозите са сигурни, че този жест на добра воля не е доброта в най-чистата ѝ форма, а опит да се утвърдиш за чужда сметка. Например аз те возя, значи съм силен, а ти си слаб. Аз съм постигнал много, а ти не си могъл. Подхранване на егото и суетата.

И така, двете семейства отиват на море. Съседите прекаляват с пиенето, с яденето, със слънчевите бани. Съсдката получава стомашно разстройство, а съседът си счупва крака. Кой е виновен? Александър. Щеше да е по-добре, ако си бяха останали у дома.

Като се прибират, съседите започват да разпространяват лоши слухове за Александър. Няма да ги разказвам. Изводът обаче е – по-добре да не правим добро.

Друга случка. Алексей е мъж с добра външност, въпреки че има слаб характер. Веднъж една разведена колежка започна да го харесва, след като той я откарал до тях до тях с тежките ѝ чанти. Тя и тъй, и иначе се опитвала да му се хареса, но той се правел, че не забелязва. Един ден побесняла и решила да му отмъсти. Обадила се на жена му и ѝ казала, че са спали. Но съпругата се оказала разумна и не се подвела на провокацията.

От детството ни учат - можеш да помогнеш. А ако не можете, поне се помолете за този човек. Но животът показва: не се намесвай в моите дела. Ако съдбата се е отнесла сурово с даден човек, това означава, че това е неин план, нейно тайно намерение. И кой сте вие, един обикновен човек, за да го нарушите?

Живей живота си и остави другите да изпият чашата си до дъно, не се намесвай, не се опитвай да спасяваш другите от самотата, безпаричието и скуката.

Доброто, както и злото, е махало, което може да извади от равновесие нечий друг живот. А веднъж излязъл от равновесие, той може да рухне.

Ето какво казва за него Сергей Лазарев:

"Ако дадем на човек твърде много, у него атрофира стимулът да постига самостоятелно. Той започва да зависи от нас, да очаква услуги от нас и да ни мрази, ако не получи нещо.

Затова помощта не трябва да е постоянна и не трябва да поставя човека в зависимо положение от вас. Можете да помагате с хляб, но не и с масло.

Източник: cluber.com.ua