Бебето плюе храната. Защо?
За да си отговорите на този въпрос, трябва да имате предвид особеностите на неговите възприятия и да знаете, че езикът е същият орган на познание като очите и ушите.
Физиолозите са установили, че дори нероденото бебе в утробата вече добре различава вкусовете. То възприема добре сладкото и реагира отрицателно на горчиво, кисело, солено.

При новородено вкусовите рецептори заемат много повече място, отколкото при възрастните. Те са разположени почти по целия език, устните, твърдото небце и вътрешната повърхност на бузите.
И въпреки че вкусовите усещания на бебето все още не са достатъчно развити, храната, в зависимост от нейния вкус, предизвиква доста изразена реакция, обяснява диетологът д-р Татяна Максимичева.

Силни усещания 

Много хора смятат, че бебетата са най-чувствителни към всичко сладко. Всъщност езикът им възприема по-силно солено и горчиво.
Бебето може да пие и яде много повече сладко, защото рецепторите, които възприемат този вкус, не работят с пълна сила в ранна детска възраст. И ако то е прекалено сладко за възрастните, то бебето много ще ги хареса.
То ще реагира със силно смучене и мляскане, може дори да иска още.
Ако обаче само една капка горчиво, солено или кисело попадне на езика му, бебето ще изпъне устни от недоволство, ще направи недоволна гримаса, ще започне неспокойно да извива крака или да размахва ръце.
Случва се при твърде силни вкусови усещания дори да повърне.

Горчиво и солено

Бебетата обичат сладкото, защото майчиното мляко има сладък вкус. Известно е, че кърмата съдържа млечната захар (лактоза). 
Ако майката яде нещо горчиво (като чесън), кърмата ѝ има различен вкус, и е много вероятно то да откаже да суче.
Бебетата не обичат горчивото. Соленото също не ги привлича. Това е добре, защото солта и подправките „маскират” естествения вкус на продуктите, което може да формира неправилни хранителни навици.
Педиатрите и диетолозите призовават родителите да не добавят сол в бебешката храна. Нормите за сол за тези под една година са символични: 0,2–0,3 грама на ден.
Ако майката опита на вкус детската храна, за нея тя трябва да е безсолна.
Не се увличайте с подправки: те могат да се използват след 8-ия месец, за да придадат на ястието приятен аромат.

Хранителни навици

Доказано е, че оформянето на вкуса на бебето влияе върху хранителните навици в бъдеще.
Затова е по-добре да го стимулирате от на-ранна възраст да опитва натурални продукти. И ако то откаже да пие мляко, вместо да го подслаждате, добавете плодово пюре.
И още един трик: киселото мляко, което е на един ден, не е така кисело както това на преседялото два-три дни. 
Не добавяйте сол към детските ястия. За бебето е напълно достатъчно това, което продуктите съдържат.

Новите родители