Думата „не“ таи в себе си огромна силна, но за съжаление за много хора тя остава скрита - те се страхуват да я казват.

Най-голямото предизвикателство пред нейното използване произхожда от идеята, че когато казваме „не“ изглеждаме груби и неотзивчиви. В същото време, казването на думата „да“ се приема за смело и любезно. Истината обаче е, че изричането на „не“ изисква голяма смелост и уважение към другия. Така показвате, че не сте готови да поемете даден ангажимент, ако не можете да го изпълните по-възможно най-добрия начин.

Следващия път, когато сте изкушени да кажете автоматично „да“, не забравяйте, че понякога е по-добре за всички, ако отговорите с „не“. Ето и няколко причини думата „не“ да бъде толкова силна:

1. Не носите отговорност за всичко и всеки

Ако сте един от онези хора, които обичат да изпълняват чуждите желания, може да чувствате, че имате отговорност да казвате „да“ на всичко и на всеки. Истината е следната: вашата работа не е да правите другите щастливи и не всичко е ваша отговорност. Никога няма да се харесате на абсолютно всички, а поемането на прекалено много ангажименти наведнъж може да ви попречи да ги изпълните по качествен начин. Изберете няколко важни за вас неща и съсредоточете цялото си внимание върху тях, като казвате „не“ на всичко, което е от второстепенно значение.

2. Какво мислят другите за вас не е ваша работа

Спрете да казвате „да“ постоянно, само защото мислите, че това ще накара хората да ви харесват. Това просто няма да се случи. Хората ще си изградят определено мнение за вас независимо от това, което казвате. Повечето от техните идеи за вас ще бъдат основани на това, което самите те проектират като ваша идентичност, отколкото на нещата, които правите и казвате. Така че не се страхувайте да казвате „не“, когато смятате за добре. Вашата единствена отговорност в случая е да бъдете верни на себе си.

3. Знаете какви са вашите приоритети

Фактът е, че единствено вие знаете какво е наистина важно за вас. По тази причина не трябва да позволявате на никой друг да определя вашите приоритети. Ако сте си задали определена цел, която преследвате, отговарянето с „да“ на всичко ще доведе до дългосрочно разочарование и постоянно отлагане на нейното реализиране. Вие знаете какво е най-важно за вас именно тези приоритети ще ви покажат кога трябва да кажете „не“ и кога „да“.

4. Трябва да поемете отговорност за себе си

Ние обикновено приемаме отговорностите като обещания, които даваме на други хора, но всъщност те включват и това, което сме обещали на себе си. Всичко, което правим, трябва в крайна сметка да бъде подвластно на отговорността, която носим за себе си.

5. Имате право да живеете живота си така, както искате

Най-вероятно познавате доста хора, които се опитват да ви казват как да живеете живота си, да управлявате бизнеса си и да гледате семейството си. Важно е да помните, че имате един живот и че начина, по който ще го изживеете, зависи единствено от вас. Понякога, да кажеш „не“ означава да живеете така, както искате, а да кажеш „да“ – по начина, по който другите ви казват.

Разбира се, има много случаи, в който е по-добре да казвате „да“, но никой няма нужда от урок как да прави това. Ако цените своя живот и успех, трябва да се научите да казвате „не“ в правилните моменти.

По съвети на Лоли Даскал, президент и изпълнителен директор на консултантската фирма Lead From Within, посочени в нейния блог.

Източник: Мениджър Нюз