Отказването на цигарите е нещо изключително трудно за повечето хора. Разбира се, има и такива, които просто слагат точката категорично и рязко, без да се връщат повече назад. Това обикновено се случва, когато имат сериозна мотивация: бременност, страх от разболяване или трагичен случай на близък, предизвикан от цигарите.

Затова отказването на цигарите може да бъде наистина огромно предизвикателство, но не и непреодолимо. Ето някои съвети, които може да ви помогнат:

1. Насрочете си дата.

Може да не я казвате на никого. Може да я знаете само вие. Но нека в календара ви фигурира датата, на която ще спрете да пушите. Това би могло да ви помогне психически да се подготвите за промяната.

2. Трябва да имате подкрепа.

Някои хора не се нуждаят от подкрепа, а само от собствената си воля. Други обаче имат нужда да бъдат окуражавани и „държани за ръка“.  Ако сте от вторите, то не се колебайте да си намерите вярната подкрепа – семейство, приятели, колеги – всички те могат да ви помогнат в този нелек процес. Подкрепата има значение, понякога дори най-съществено. При нужда може дори да помислите да се включите в група за взаимопомощ.

3. Установете кое ви подтиква да палите цигара.

Наблюдавайте се. Разберете в кои моменти имате най-голяма нужда от цигари – когато ви ядосват, когато сте радостни, когато се събуждате сутрин, когато пиете кафе. Когато установите в кои ситуации най-силно имате нужда от цигара, бихте могли да изградите стратегии, с които да „атакувате“ тези моменти и да пресечете нуждата си от тютюн.

4. Обмислете никотинозаместваща терапия.

Това може да бъде под различни форми – лепенка, дъвка и всичко друго, което би могло да ви помогне да си набавите нуждата от никотин в организма. Пробвайте, но преди това се консултирайте със специалист.

5. Намалете стреса.

Най-честата причина да палим цигара е стрес. Когато се опитаме да намалим стреса в живота си, вероятно няма да посягаме толкова често към цигарите. Потърсете алтернативни начини за справяне със стреса – физически упражнения, медитация, хоби.

6. Поддържайте се заети.

Не оставяйте без работа, защото това може да ви накара дори по навик да посегнете към цигарата. Правете всичко, което ви разсейва от мисълта за пушенето.

7. Избягайте изкушенията.

Непременно се старайте да избягвате хора и места, които ви изкушават да палите цигара. Особено когато сте в начален етап от пътя си и сте все още много податлив на старите лоши навици.

8. Отбелязвайте напредъка.

Поставете си малки цели и се награждавайте след всяка постигната. Отначало си поставете цел „24 часа без цигари“, после „Една седмица“, после „Един месец“ и т.н., като увеличавате периода.