Японците са известни със способността си да приемат живота такъв, какъвто е. Докато западняците постоянно се оплакват от лошите дни, жителите на Страната на изгряващото слънце просто приемат обстоятелствата в живота. За това помага до голяма степен прословутият принцип Шиката га Най.

Тази фраза може да се преведе приблизително като "Нищо не можеш да направиш по въпроса". Изглежда, че тя обхваща както отношението на загриженост, така и това, което някои хора биха нарекли упадък. Но самите японци възприемат фразата като призив да се действа положително в неблагоприятна ситуация.

"Ако наводнението откъсне пътя и не можем да продължим по него, Шиката га Най е най-добрият вариант".

Запазете самообладание пред лицето на несгодите. Действайте с достойнство и не го губете, дори когато сте изправени пред ситуации, които не можете да контролирате.

Този начин на разбиране на живота винаги е привличал вниманието на западняците. През цялата си история хората от Страната на изгряващото слънце са преподавали на останалия свят големи уроци. През 1975 г. по време на пресконференция император Шова е попитан какво мисли за бомбардировките на Хирошима и Нагасаки. В отговор на този въпрос той отбеляза, че това не е могло да бъде избегнато, защото е било военно време.

Японците са приели случилото се с тях и не са дълбали стари рани, не са се наслаждавали на самосъжалението. Вместо това те са работили усилено, за да възстановят разрушената си икономика.

Трите стъпки за практикуване на Шиката га Най са:

1. Дишайте дълбоко

Дълбокото дишане, особено през носа, ви позволява да се почувствате по-пълно свързани със земята и да се върнете към реалността.

Също така дълбокото дишане помага на тялото да се освободи от напрежението и да се отпусне.

2. Никога не се сравнявайте с другите

Да сравнявате живота си с този на другите е безсмислена загуба на време, която води единствено до разочарование. Това е като да сравнявате роза със слънчоглед: всяко цвете има свои собствени характеристики.

По-добре прекарвайте времето си в оценяване на това кои сте и какво можете да направите.

3. Направете пауза

Толкова сме свикнали да живеем според задълженията и ритъма, които ни се налагат, че дори сме забравили какво е да си човек. Просто тичаме след часовника, за да свършим всичко навреме. Важно е да спрем и да направим пауза.

Започнете да се грижите за себе си:

  • за тялото си (комбинирайте здравословна храна и приятна физическа активност);
  • за емоциите си (отделете време за хобита, разходки сред природата и т.н.);
  • за своя ум, както и за духа си (съчетайте приятното и полезно четене със здравословни развлечения).

Източник: cluber.com.ua