София Диша е мултижанров фестивал за градска култура, който всяка година освобождава няколко централни улици и булеварди от градско движение, за да направи място за културата и срещите на хората в града. Там е и мястото за среща с български художници, артисти и дизайнери.  Представяме ви Калина и Румен от студио "Щрак". Тяхната идея е с обектите, които създават да  променят скучното, предвидимото и стандартното, като за целта използват предмети, извадени от контекста на  обикновеното им предназначение и ги превръщат в чудновати лампи.  За изработката им използват естествените материали  дърво, стъкло и метал.  За втората неделя на София Диша, на ул. „Московска“, са  подготвили нещо специално и ново за свеж интериор.

Ние сме... Румен и Калина или студио "Щрак". В свободното си време, кога съзнателно кога не, търсим находки и идеи за бъдещи проекти, оглеждам се и пречупваме ежедневието през призмата на нетипичното. Мечтаем за хармония.  Най-качествено си почиваме сред природата. Искаме да променим сивотата.

От колко време се занимавате с изработка на лампи?
С лампи се занимаваме от около 4 години, като в момента сме се насочили и към друга част от интериора, по-конкретно маси.

Има ли пазар за продуктите ви в България?
За наше щастие се оказа, че има интерес  към нещата, които правим.

Има ли български стил, традиции в дизайна на осветлението?
Най-вероятно не, но да си признаем не сме запознати.

Има ли световни тенденции, от които работата ви се повлиява?
Работата ни може да се причисли към стилове като  industrial и upcycling/reusing.

Защо решихте да участвате на София Диша?
На София Диша участваме за втора поредна година. Все още, година по-късно, в нас има енергия и положително усещане от участието ни на фестивала през 2015 г.

Коя е най-близката ви професионална цел?
Имаме закачка с основа на испанска лама от средата на миналия век.

Щандът на студио „Щрак“ ще откриете по време на София Диша, на 14 август, на ул. „Московска“ в Базарната зона, от 16:00 до 22:00 ч.

Gallery

Студио "Щрак"