Съвет, който мнозина са чували, след като са се разделили с партньора си: никакъв секс с бившия! Но наистина ли е толкова нередно да спиш с бившия/бившата си, след раздялата? Учени от Щатския университет „Уейн“ в Детройт са публикували в специализираното списание Archives of Sexual Behavior резултатите от свое изследване, които са доста интересни и показват, че идеята за секс с бившия любим има незаслужено лоша слава.

Научни доказателства

Изследването било проведено в две части. В първата бил проучен опитът на 113 души, които наскоро били преживели раздяла. Точно след два месеца помолили участниците в изследването да попълнят нов анкетен лист, в който, между другото, се задавал въпрос за интимен контакт с бившия партньор. Онези, които отново били правили секс с бившите си, не тъгували толкова от факта на раздялата, колкото тези, които не били осъществили такъв интимен контакт. Това означава, че сексът с бившия няма отрицателно въздействие върху оздравителния процес след раздялата. Онези участници в изследването, които били правили секс с бившите си, не били и толкова гневни колкото останалите.

Предпазливостта е важна.

Всички онези, които обмислят дали да не скочат в леглото с бившия, трябва да внимават. Ако двамата са се разделили наскоро и единият партньор все още изпитва чувства към другия, много е важно да се отнесе честно към ситуацията и да се запита дали просто не иска да съживи интимните отношения между тях. Джонатан Бенет, брачен консултант и собственик на агенция за запознанства, е убеден, че хората, които спят с бившите си, го правят само за да удължат връзката си. Дори в момента да е приятно и възбуждащо, трудно е да се каже дали сексът с бившия има положителен или отрицателен ефект в дългосрочен план. Който все още храни силна привързаност към бившия си партньор, той вероятно само ще я подсили със секса след края на връзката и така ще настъпи хаос в чувствата му, твърди Бенет. Ако обаче раздялата е по взаимно съгласие, един повторен флирт с бившия в никакъв случай няма да има лоши последствия, както мнозина допускат, защото тогава, както показва изследването, сексът с бившия не влияе върху оздравителния процес на психиката.

Адаптация: Цветелина Велчева