Съчувствието не се разпростира върху политическите противници

12 януари 2018 г., 13:23
166

Оказва се, че има изненадваща граница на способността ни да изпитваме съчувствие към хората, които смятаме за различни или с които не сме съгласни. Илюстрация: Shutterstock

По-лесно е да се поставим на мястото на друг, когато самите се чувстваме по подобен начин. Но съчувствието има граници: то не се простира върху хора с различни политически виждания. Това е изводът от изследване, публикувано в сп. Psychological Science.

"Политическите възгледи са изключително натоварени с емоции. Хората са склонни да пламват на тези теми", пишат учените от Университа на Мичигън, САЩ, като обясняват защо са избрали да включат политически елемент в изследването си.

Всъщност те изследвали до каква степен начинът, по който се чувстваме и определени физически състояния влияят върху способността ни за емпатия. Някои състояния са толкова интензивни, че сме склонни да ги проектираме върху другите - на мен ми е студено, значи ти е студено и на теб.

Затова учените първо избрали две групи хора. Първата се състояла от хора, които чакат на автобусна спирка през зимата, а втората - от четящи на топло в библиотеката.

И на двете групи дали да прочетат следната история: един човек - либерал, защитаващ правата на гей хората или консерватор, привърженик на традиционното семейство - отива на излет през зимата, но се загубва в планината без храна, вода и допълнителни дрехи.

След прочитането на историята, хората били запитани дали глада, жаждата или студа са били най-неприятни за туриста, какво съжалява най-много, че не си е взел, и какви са собствените им политически възгледи.

Както се очаквало, хората, мръзнещи на спирката били много по-склонни да разберат умиращия от студ герой от разказа, но само в един случай - когато политическите им възгледи съвпадали с неговите.

Ако били на противоположни позиции, преценката за това колко му е студено не се различавала от тази на седящите на топло.

Следващ експеримент показал същия резултат - участниците, които хранили със солени храни в лабораторията били по-малко склонни да почувстват жаждата на загубилия се турист, когато имал противоложни на тях възгледи.

Това показва, че склонността да проектираш собствените си чувства върху другите не се разпростира върху хора, които възприемаш като много различни от себе си, дори когато чувствата са завладели преценката ти.

Оказва се, че има изненадваща граница на способността ни да изпитваме съчувствие към хората, които смятаме за различни или с които не сме съгласни.

Предишни изследвания например показват, че човек е по-малко склонен да измъчва други хора, ако преди това самият той е усетил болка. Но ще важи ли това, ако възприема жертвите си като различни? По същия начин, чувството на глад и студ може да не е достатъчно да разбереш положението на бездомните хора, ако ги възприемат като различни от себе си.

"Дори да изпитвате споделена болка, може да не позволите тази връзка да се отрази на мнението ви за хора, които са много различни от вас", обясняват авторите на изследването.

Източник: Science Daily

Ключови думи:
Коментари