Айнщайн остава в историята като един от най-брилянтните умове на човешкия род. Той посвещава живота си на науката и завещава на обществеността не само известната теория за относителността, но и кратките си "рецепти" за щастие. Мъдрите сентенции, написани в няколко реда, показват прозорливостта и деликатността, които е притежавал великият мислител. "Постигането на дълго мечтаната цел невинаги е гаранция за щастие", пише Айнщайн, който избира да се посвети на науката, пренебрегвайки семейното щастие. 

Близо 100 години по-късно сентенциите са събрани в два кратки ръкописа, които Айнщайн завещава на един непознат с пророческите думи: "Ако си късметлия, тези листчета ще станат много по-ценни от бакшиш".

Те наистина се оказват безценни, след като анонимен европеец решава да ги купи за сумата от 1,56 милиона долара, по време на търг в Йерусалим. Предполага се, че купувачът е племенник на куриера, който получава тези ръкописи. В едната бележка се съдържат сентенции за щастието, а в другата - цитат от стихотворението на Ленин - "Има ли воля, има и път".

"Спокойният и скромен начин на живот носи по-голяма радост от стремежа към успех, който е свързан с непрестанни вълнения", пише на немски Айнщайн върху луксозна хартия от хотел в Токио, в който ученият отсяда през 1922 г. През тази година популярността на физиката нараства и той е бил поканен за лектор в редица университети в Япония.

Бележките са написани, след като ученият разбира, че ще му бъде присъдена Нобелова награда за физика. Мечтата на Айнщайн се сбъдва, но с цената на много лишения, компромиси и безсънни нощи.