Има вероятност психопатите да не страдат от неврологично заболяване, а вместо това състоянието им да се дължи на еволюцията на механизмите за оцеляване, съобщава британският „Индипендънт“.

Това твърди Робърт Хеър, психолога създал теста известен като „Въпросник за психопатия“ (Psychopathy Checklist, PCL), който се използва, за да изследват случаи на психопатия, а също така и при предвиждането на възможността за насилствено поведение.

Според него психопатите, които той изчислява, че представляват 1% от населението на планетата, може да са естествен резултат от еволюционния процес.

Въпреки десетилетия на изследвания, въпросът защо хората стават психопати все още е без отговор. Огромната база от научна работа по психопатията се концентрира над аномалиите в мозъчната структура и функция, както и над въздействието на външни фактори.

Нови изследвания, обаче показват, че причината за това състояние може да се крие в еволюционния процес.

„Също толкова логично, ако не и повече, е да тълкуваме психопатията като форма на еволюционно развитие. Може да предадете гените си на децата си и да се интересувате от тяхното благосъстояние. Но ние знаем, че взаимоотношенията за психопатите са безлични, те често предпочитат да имат много деца, които да зарежат“, казва Хеър в интервю за списание Discover.

Въпреки че е този метод за размножаване е необясним и неприятен в очите на повечето хора, Хеър твърди, че това показва, че психопатията трябва да с разглежда като форма на биологична адаптация, а не като неврологично заболяване.

„От гледна точка на еволюционната психология, структурата и функциите на мозъците на психопатите може да са малко по-различни. Те, обаче са проектирани правилно за реакция в свят на хищнически взаимоотношения. Може би те са генетично програмирани. Наясно сме, че факторите на околната среда са от високо значение“, добавя той.

Хеър вярва, че психопатите могат да откликнат на програми за терапия и дори да използват състоянието си в своя полза, по начин, които е продуктивен както за индивида, така и за обществото.

„Според мен психопатите имат интелектуалния капацитет да разпознаят правилата на обществото и да разграничат доброто от лошото, но те избират кои правила да следват и кои да игнорират.“, казва психолога.

„Хората казват че поведението им е истинското, чистото зло, но какво означава това?“

Източник: Мениджър Нюз