Как можете да запазите по-голямата част от парите си, без да се разпускате в харчене? Отговор дава американско изследване, представено на годишната среща на Американската асоциация на психолозите, цитирано от EurekAlert!

Според учените концентрирането върху бъдещи цели и отсъствието на импулсивно поведение са основните фактори за вземането на оптимални финансови решения.

Резултатите от проучванията ни сочат, че като помагаме на хората да си създават ярки и детайлни мисловни картини за бъдещето, сме в състояние да им помогнем да стигнат до по-добри финансови решения, казва съавторът на изследването Сара Нюкомб.

В него са участвали 700 души, 57% от които мъже. Авторите задавали поредица отт въпроси, свързани сс икономическата грамотност и финансовото поведение.

Най-добри финансови показатели имали респондентите, които не използват кредитни средства. В този случай импулсивното поведение на участниците било сведено до минимум.

Изследването е провокирано от растящия брой хора в пенсионна възраст в САЩ. В сравнение с пенсионерите през 1980-те години спестяванията на сегашните са с 40% по-малко.

Източник: Мениджър Нюз