7 места, през които изтичат парите ни (и трябва да ги запушим веднага)

05 януари 2019 г., 13:45
38735

Снимка: Shutterstock

Почти всеки от нас иска да оптимизира бюджета си, за да му остават повече свободни пари в края на месеца, но не знае как да го направи, пише на страниците на Мениджър Нюз Стойне Василев, независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България, SmartMoney.bg. – Има няколко места, през които бавно, но сигурно, изтичат нашите пари. Ето кои са 7-те най-често срещани "финансови дупки" и съвети как да ги запушите веднага:

1. Отопление през зимата

Въпреки че у нас токът и останалите начини за отопление са едни от най-евтините в Европа, много често, парите ни (буквално) излитат през прозорците и стените на жилищата ни. Независимо какъв начин сме избрали да се отопляваме през студените месеци, изолацията на дома ни и поставянето на по-добра дограма, е един от най-лесните начини да спестим пари и да спрем изтичането им от нашите портфейли.

Тази инвестиция се изплаща напълно в рамките само на един-два отоплителни сезона и ще ни спестява пари за ток, парно или дърва, в продължение на много години. Не случайно, има толкова много програми и толкова пари се дават, за да станат нашите домове енергийно по-ефективни. В ход е национална програма за саниране на панелни блокове, която е напълно безплатна за живущите в тях, като се прави не само външна изолация, а и се подменят изцяло ВиК, Ел. и топлопреносните мрежи.

Друга програма, от която може да се възползваме е „Енергийна ефективност“. Тя ни позволява да получим целеви кредит и безвъзмездна финансова помощ за инвестиции в енергоспестяващи технологии с цел подобряване енергийната ефективност за жилищата ни, и намаляване на разходите за отопление или електричество. Кредитът се отпуска по програма за кредитиране на енергийно ефективност в дома на Европейската банка за развитие. Попитайте във вашата банка за тази програма.

2. Застраховка на стари автомобили

Знам, че у нас колата е най-голямата ценност и е по-важна от дома, здравето и живота ни (ако съдим по направените застраховки за тях), но всичко си има граници. Защо да правим застраховка Каско на автомобил, който е на 20 години? Освен че тя ще е в пъти по-висока като процент от стойността на колата (в сравнениe с нов автомобил), има ли смисъл да застраховаме нещо, което струва 1000 - 2000 лева?

За мен, това няма особен смисъл, най-малкото по няколко причини. На първо място, тази застраховка е рискова за застрахователите (старите коли са по-несигурни и по-лесно се чупят) и затова тя е скъпа. На второ място, при инцидент с нашия автомобил, ние ще получим много малка сума, която може и да не ни стигне да я отремонтираме. Причината е, че застрахователните компании използват таблици за овехтяване, с които дисконтират с големи проценти всички резервни части и ремонтни дейности за коли над 10-15 години. Също така, шансът да ни откраднат такъв стар автомобил е минимален, най-малкото защото той не може да се продаде и не могат да се използват частите му.

3. Банкови такси и комисионни

През последните години се свиха маржовете на банките между лихвите по кредитите и депозитите, и за да запазят печалбите си, те увеличиха драстично таксите и комисионните за своите клиенти. Един от най-разпространените начини за изтичане на нашите пари са т.нар. „безплатни“ банкови продукти. Това може да е кредитна карта към ипотечен заем, известяване с SMS за транзакции или други услуги, които са безплатни само за определен период от време. След него, банката започва да начислява немалки разходи за тези „безплатни“ екстри, които дори не ползваме и не са ни нужни. Моят съвет е да внимавате с такива „троянски коне“, които могат да нанесат сериозни щети на бюджета ни.

Другият сериозен източник на доходи за финансовите институции (но разход за нас) са касовите операции. Всяко теглене или внасяне на по-големи суми се таксува. За да избегнем тези разходи, е добре да планираме тези транзакции и да пускаме заявки няколко дни предварително. Така, таксите и комисионните ни ще са много по-ниски.

Тегленето на банкомат също е място, от където изтичат нашите пари. Ако си човек като мен, който не обича да има много пари в брой в себе си, сигурно ти се налага да теглиш често, тъй като не всички търговци имат POS устройства. Тази операция ще ни струва 0.40 – 0.60 лева, ако теглим от банкомат на нашата банка и между 1 и 2 лева, ако е на друга финансова институция. Не е малко, нали? На година това може да ни струва 200-300 лева, които може да оползотворим доста по-добре.

4. Абонаменти, които не използваме

Като предприемач бих казал, че най-добрият бизнес е този с абонамент. Всеки месец получаваш определена сума в продължение на години. Като потребител обаче, това са разходи за мен. Наскоро си направих „инвентаризация“ на всички услуги, за които плащам всеки месец, и се оказа, че много от тях не използвам. Преди време съм се абонирал за някакво онлайн списание или мобилно приложение за фитнес, и от кредитната ми карта отлитат по няколко долара или евро месечно. Наистина, сумата не е голяма, но защо да плащам нещо, което не ползвам?

Подобна е ситуацията и с годишните членства в различни организации. Преди години бях доста нахъсан да членувам във всякакъв вид професионални организации и те наистина ми бяха полезни, докато работех. Сега, като предприемач, съм част от други общества, но въпреки това, продължавам да си плащам годишен членски внос за старите. Тук, сумите са доста по-големи от месечните онлайн абонаменти, но вече ги прекратих. В тази точка, няма дори да коментирам парите, които изтичат за фитнес карти, особено след новогодишните обещания.

Вижте целия текст на страниците на Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари