Почти всеки от нас иска да оптимизира бюджета си, за да му остават повече свободни пари в края на месеца, но не знае как да го направи, пише на страниците на Мениджър Нюз Стойне Василев, независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България, SmartMoney.bg. – Има няколко места, през които бавно, но сигурно, изтичат нашите пари. Ето кои са 7-те най-често срещани "финансови дупки" и съвети как да ги запушите веднага:

1. Отопление през зимата

Въпреки че у нас токът и останалите начини за отопление са едни от най-евтините в Европа, много често, парите ни (буквално) излитат през прозорците и стените на жилищата ни. Независимо какъв начин сме избрали да се отопляваме през студените месеци, изолацията на дома ни и поставянето на по-добра дограма, е един от най-лесните начини да спестим пари и да спрем изтичането им от нашите портфейли.

Тази инвестиция се изплаща напълно в рамките само на един-два отоплителни сезона и ще ни спестява пари за ток, парно или дърва, в продължение на много години. Не случайно, има толкова много програми и толкова пари се дават, за да станат нашите домове енергийно по-ефективни. В ход е национална програма за саниране на панелни блокове, която е напълно безплатна за живущите в тях, като се прави не само външна изолация, а и се подменят изцяло ВиК, Ел. и топлопреносните мрежи.

Друга програма, от която може да се възползваме е „Енергийна ефективност“. Тя ни позволява да получим целеви кредит и безвъзмездна финансова помощ за инвестиции в енергоспестяващи технологии с цел подобряване енергийната ефективност за жилищата ни, и намаляване на разходите за отопление или електричество. Кредитът се отпуска по програма за кредитиране на енергийно ефективност в дома на Европейската банка за развитие. Попитайте във вашата банка за тази програма.

2. Застраховка на стари автомобили

Знам, че у нас колата е най-голямата ценност и е по-важна от дома, здравето и живота ни (ако съдим по направените застраховки за тях), но всичко си има граници. Защо да правим застраховка Каско на автомобил, който е на 20 години? Освен че тя ще е в пъти по-висока като процент от стойността на колата (в сравнениe с нов автомобил), има ли смисъл да застраховаме нещо, което струва 1000 - 2000 лева?