Занимавам се с финанси от почти 20 години, а вече над 5 години работя като личен финансов консултант, и помагам на хората да живеят по-добре – пише на страниците на Мениджър Нюз Стойне Василев, независим финансов коуч, инвеститор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България, SmartMoney.bg. – През това време чух историите на много хора, които са тръгнали от нулата и са достигнали до нетно богатство от над 1 милион лева. В тази статия съм синтезирал 6-те основни правила за парите, които са донесли финансов успех на тези хора.

  1. Никога не харчи повече, отколкото изкарваш

Звучи просто, но не е толкова лесно за изпълнение. Над 72% от хората у нас живеят от заплата до заплата, т.е. харчат всичко, което изкарват и не спестяват нищо за бъдещето. И това не са само такива с ниски доходи, а напротив – повечето са с възнаграждения над средните за страната. Те са попаднали в т.нар. омагьосана въртележка, в която с нарастване на доходите се увеличават със същите темпове (дори по-високи) и месечните разходи.

Друга статистика показва, че над 90% от българите имат спестявания, с които да си покрият разходите за не повече от 3 месеца напред, ако останат без доходи. В тази връзка, не е странно, че над 2/3 от хората у нас имат кредити и всеки по-голям разход се посреща със заем, включително и за такива неща като почивка, ремонт и други потребителски нужди.

Едно от първите неща, които научих като дете е „Не харчи всичко, което получаваш (изкарваш)“ и винаги заделям част от дохода си. Този принцип спазват и почти 100% от богатите хора, с които съм разговарял, независимо дали изкарват 10,000 лева или 100,000 лева на месец. Няма как да ставаме по-богати, ако харчим повече, отколкото печелим, нали?

  1. Избягвай кредитите като чума

Ние сме приели, че заемите са част от нашия живот. Трябват ни пари за нов мобилен телефон и най-лесното е да вземем потребителски кредит или да го платим с кредитната си карта. Да направим една бърза сметка. Телефонът струва 1,000 лева и ако искаме да го купим с кредит на 18% годишна лихва, то след една година ще сме върнали 1,100 лева, но пък самият телефон ще струва не повече от 500 лева. Така, за една година ние сме станали по-бедни с 600 лева.

Всъщност, взимането на кредит е оправдано само в две ситуации.

Вижте целия текст на Мениджър Нюз.