Някои хора смятат, че да си силен означава да можеш да правиш всичко. Но истината е, че психически силните хора фокусират времето и енергията си в най-важните неща. Те казват „не“ на неща, които биха могли да ги разсеят от целите им и отказват да пилеят ценната си енергия за неща, които всъщност не са от значение. Ето седем неща, които психически силните хора не губят време да правят:

1. Не се притесняват от мнението на хората за тях

Притесненията за мнението на други хора и страхът от тяхната преценка ще повлияят на всеки аспект от живота ви - от това, което носите, до това как да родите децата си. Това може да ви накара да избягвате да рискувате и да правите неща, за които може да бъдете критикувани или отхвърлени, например кандидатстване за нова работа или разговор с някой, който ви е наранил. Психично силните хора са уверени в това кои са и гарантират, че приоритетите им са в съответствие с техните ценности. Те съсредоточават усилията си към постигане на целите и дават най-доброто от себе си, независимо от това какво мислят другите за тях.

2. Не гуят времето си да анализират поведението на околните

Няма да хванете силен човек, който да губи времето си в анализиране на поведението и действията на околните. Те умеят да оценяват възможностите си и предприемат действия, с които да преодолеят трудностите по пътя им вместо само да размишляват върху тях. Те осъзнават рисковете, които поемат и че изборът, който правят, не винаги е перфектен. Но имат увереност, че ще бъдат добре, независимо какво ще се случи.

3. Не се подлагат на безсмислена самокритика

Силните хора поемат пълна отговорност за своите действия. Те знаят, че грубата самокритика няма да им помогне в моментите, когато са сгрешили, затова не се обвиняват за всеки свой провал, а гледат да продължат пътя си напред. Такива хора знаят, че самочувствието е ключът към по-доброто развитие и затова си „прощават“ малките прегрешения.

4. Не се борят срещу ситуации, които не могат да променят

Самозалъгването може да разбуди болезнени емоции като негодувание и съжаление, независимо дали искате родителите ви да се отнасят с вас по различен начин или избягвате шефът ви да ви натовари с допълнителен проект. Това са ситуации, които не можете да промените. Но е по-добре да промените гледната си точка за тях, за да не пропуснете новите възможности, които се откриват пред вас. Силните хора не губят ценното си време, те влагат енергията си да правят най-доброто, на което са способни във всяка ситуация.