Визитка

Проф. Донка Байкова е водещ експерт по хранене и диететика в България. Специализирала е в Германия, Украйна, Унгария, Словакия. Преподава в Медицинския университет в София и в Националната спортна академия. Експерт и консултант към Министерството на здравеопазването по проблемите на здравното законодателство. Ръководител е на Национален мониторинг на храненето на населението в България (2004), участва и в разработването на Национални препоръки за здравословно хранене населението. Има над 200 публикации в наши и чужди научни списания.

***

- За или против вегетарианството сте, проф. Байкова?

- Не мога да отговоря еднозначно. Като представител на медицинската специалност „Хранене и диететика“ мога да кажа положителните и отрицателните страни на двата режима на хранене – вегетарианския и смесено, балансирано ядене.

Има няколко вида вегетариански режими. Единият изключва само месото, а допуска риба, яйца, мляко и млечни произведения – това е лакто(млечни храни)-ово(яйчени храни)-рибо вегетариански режим. Той е много добър и здравословен. Добре балансиран може да бъде и лакто-ово режимът. Лакто вегетарианският режим, допускащ само мляко и млечни храни - мисля, че той е най-разпространен, - вече крие рискове от някои хранителни дефицити. А веганският, допускащ само растителни продукти, според нас, специалистите, е с най-висок риск. През последните години се появи и суровоядството. То също е доста рисков модел на хранене.

- Значи включването на месо в менюто е нормалното, естествено хранене на човешкия организъм. Човекът е хищник, нали така?

- Абсолютно. Предшествениците ни, от които сме произлезли, са били ловци и са се хранили с месо. Хранителните пирамиди на здравословното хранене по цял свят съдържат едни и същи групи храни. В тези пирамиди на всички нации има клетка на белтъчните храни – и тя, клетката на животинските храни, е разделена на две кутийки: в едната са мляко и млечни произведения, в другата - месо, риба и яйца. Защо са разделени? Защото в млякото и в млечните продукти се съдържа най-биоусвоимият от човешкия организъм калций. Калцият е необходим за развитието на костната система и съзъбието и за тяхното поддържане, за поддържане на клетките, на кръвното налягане, на мозъчната функция и т.н. Калций има и в растителните храни, но във форми, които не се усвояват от човека. Отива транзит с фекалиите навън.

Но млякото и млечните продукти съдържат оскъдно количество желязо, а то е необходимо за кръвотворенето. В другата клетка – месото, рибата, яйцата, и то в жълтъка на яйцата, има биоусвоимо желязо. То се включва директно в хемоглобина, а хемоглобинът пренася кислорода до клетките, тоест е много важен за клетъчното хранене.