Да спиш с партньора си в една легло е не само приятно, но е важно за връзката ви – дава ви сигурност, сближава ви. Въпреки това сънят е нещо строго индивидуално и всеки има своите различни навици и странности. Ако не можем да се напаснем с половинката, понякога е по-добро решение да спите в отделни стаи или поне в отделни легла, отколкото да се чувствате вечно недоспали и изнервени, което неминуемо ще съсипе връзката ви.

Ето някои от най-честите проблеми при съня на двойките и съвети как да се справите с тях:

1. Одеялото.

Негово Величество Одеялото и вечната битка за него. Вместо да го дърпате към себе си по цяла нощ в бора за надмощие, има много просто решение: спете с две одеяла.

2. Хъркане.

О, ужас! Някои хора спят толкова дълбоко, че нямат нищо против и слон да се разходи в спалнята. Други обаче се будят от най-малкия шум. А хъркането не е нито малък, нито приятен шум. Опитайте да смените позата, да си легнете преди партньора си или да ползвате тапи.

3. Температурата в стаята.

Някои спят полуголи, други се навличат като за Северния полюс, че даже и чорапи обуват – независимо от сезона. Всъщност няма нужда да се карате за това. Важно е да спите на температура, която е благоприятна за тялото ви. Ако сте от по-зиморничавите, просто се облечете по-дебело, вместо да засилвате климатика, защото по този начин ще смутите съня на половинката.

4. Разходки посред нощ.

Ако имате навика да ставате през нощта, старайте се да не пречите на партньора си. Вместо да си цъкате по телефона и да рискувате да го събудите със светлината от екрана, отидете в другата стая и правете нещо, което ви успокоява и приспива (доказано е, че телефонът не приспива, а точно обратното – превъзбужда мозъка). Почетете книга, опечете сладки, оплетете чорап.

5. Пот.

Взимате си душ и си лягате свежи и ароматни. Изведнъж се събуждате плувнали в пот и лепкави. Неприятна работа! Ако се потите през нощта, променете нещо. Опитайте се да не спите прегърнати. Ако и това не помогне, сменете матрака с по-дишаща материя.

6. Деца в леглото.

Никога не е добра идея. Кой родител се наспива, докато детето му шава до него, раздава щедри ритници и го ръчка в ребрата?! Дори да не е изведнъж, но е наложително да отучите малко по малко детето си от този навик. Рано или късно ще го израсне. Да не говорим, че подобни обстоятелства пречат и на интимния живот на родителите.

7. Различен режим.

Ако работата или навиците ви са такива, че режимите ви на спане се разминават драстично, е много важно да уважавате и цените времето за почивка на партньора . Старайте се да му пазите тишина. Щастието в отношенията е в малките неща. В добрия сън и взаимната грижа.

Цветелина Велчева