Всички знаете поговорката „Приятел в нужда се познава!“ Тя със сигурност е стара колкото света и е добра проверка на предаността на хората, които са в живота ви. Да подадеш ръка, да изслушаш, да проявиш съпричастност, да предложиш безкористно помощта си, да попиташ човека до теб има ли нужда от нещо, да запомниш споделеното, да утешиш и прегърнеш – това са все жестове, които значат много в точния момент, стига да са искрена проява на загриженост.

Замислете се обаче – не е ли по-лесно да бъдеш приятел на човек в беда, отколкото на човек в радост? Не е ли по-лесно да съчувстваш на някого, докато преживява своя вътрешна криза, преминава през труден период в живота си, отколкото ако е на върха на щастието и успеха си?

Истината е, че се изисква много по-висша и фина натура, за да бъдеш съпричастен на нечие щастие, отколкото на нещастието. Успехът е истинската проверка на приятелството.

Приятел е уволнен от работа? Обрали са го на улицата? Половинката го е изоставила? Провалил се е на изпит? Пострадал е? Загубил е близък човек? Все ситуации, в които вероятно бихте подали ръка и бихте били до приятеля си, за да отнемете от болката му. Но някъде тайно в себе си ще припламне и онзи огън на доволството, че всичко това не се случва на вас. Да, много по-лесно е да си приятел в нужда. Всъщност най-добрият начин да проверите нечие приятелство, когато сте в беда, е ако човекът до вас се наложи действително да направи нещо, което да наруши комфорта му. Да ви закара някъде, да ви услужи с пари назаем, да остане да спи при вас, да ви приеме да спите у тях и т.н. Думите на съчувствие ги умеят мнозина.

Сега обаче си представете другата ситуация.

Приятел е повишен? Намира се на върха на кариерата си? Жъне успех след успех на всички житейски фронтове? Спечелил е голяма сума пари? Лудо влюбен е? Купува си нова кола? Влиза в нов дом? Представил се е отлично на изпит? Извадил е невероятен късмет? Ако можете да сложите ръка на сърцето си и да потвърдите, че винаги в подобна ситуация сте били най-искрено радостни от постиженията на приятеля си, то значи вие сте добър човек и със сигурност хората са щастливи да ви имат в живота си.

Автор: Цветелина Велчева