Много е тъжно, че любовта може да бъде  не само създател на положителни емоции, но и убиец на същите.

Дори когато любовта е споделена, възможно е прекаленото желание от едната страна да убие желанието на другата.

Обсебващата любов не е здравословна любов. Тя не дава, а отнема. Не дава радост, щастие, усещане за топлина и взаимност, а отнема по малко от всичко, което двама души са изградили в една връзка. Обсебващата любов отнема по малко стремежа да бъдете заедно, отнема от радостта на споделянето.

Дори в най-хармоничната привидно връзка е невъзможно любовта да е поравно от двете страни. Винаги има даващи и вземащи.

Ако усещате, че винаги правите повече за партньора си, отколкото той за вас, може би е добре да преосмислите връзката си.

Признаците, че сте даващ:

1. Постоянно носите усещане за отговорност за чувствата на партньора си и сте склонни да обвинявате себе си за всяко нещо.

2. Убедени сте, че партньорът ви е загубен без вас, което изостря още повече чувството за отговорност.

3. Поставяте нуждите и интересите на партньора си на първо място. На всяка цена сте готови да пренебрегнете всичко друго.

4. Убедени сте, че мечтите и целите на партньора ви са по-важни от вашите.

5. Мислите, че ако предпочетете себе си, той ще спре да ви обича и да ви вярва.

Ако се откривате в горните точки, значи е добре да помислите върху нагласата си и да се опитате да промените отношението си. Не „погребвайте“ мечтите си и себе си заради друг човек. Това не само че не е здравословно, но и никой не го заслужава. Никоя истинска любов не би искала да погуби единия от двамата участващи. Никоя любов не бива да бъде егоистична или самоубийствена.

Ако си мислите, че отдавайки се напълно на партньора си, това означава любов до края на дните ви, е твърде вероятно да грешите. Много по-вероятно е партньорът ви бързо да изгуби интерес и увлечение към вас именно защото сте се обезличили в непрестанни опити да задоволите неговите желания, да споделяте неговите интереси. Ако връзката ви приключи, тогава какво ще правите със себе си? Подобно поведение уврежда самочувствието, начина, по който виждате себе си, а и психичното ви здраве като цяло. В един момент е възможно дори да ви е трудно да видите себе си като нещо отделно от партньора ви.

За да ви обичат, на първо място вие обичайте себе си! Това е най-сигурната рецепта за щастие.

Цветелина Велчева