Съвременните родители често са заети – градят кариера, печелят пари. Те са твърдо убедени, че добрите условия на живот и елитното образование ще помогнат на детето им да успее в живота. Грижата обаче се проявява не само в храненето и в четенето на приказка преди лягане.

Психолозите са сигурни, че различни прояви на любов, като целувки, прегръдки и нежни думи, са много важни за развитието на детето. Подобна проява на внимание и любов пряко засяга самочувствието на хлапето и е съществено за хармоничното му развитие.

Как се гради самочувствието на детето

Самочувствието на детето се развива от първите дни на живота. То прави изводи как светът е настроен към него в зависимост от отношението на родителите , обяснява детският психолог Олеся Цуканова.

Дори мама и татко да създадат най-луксозните условия за живот и да има изобилие от  играчки и сладкиши, това за детето не е сигнал, че го обичат. То има нужда от прегръдки, усмивки от греещите от възторг очи на родителите си.

Задължителните думи са: „Обичам те“, „Страхотно е, че те има“, „Ти си прекрасен“ и т.н.

Те дават на хлапето усещането, че е обичано не заради някакви заслуги, а по принцип. Можете да го насърчавате и подкрепяте, без похвала, като му показвате одобрението си с поглед и искрен интерес към неговите дейности, обяснява психоложката.

Телесният контакт е важен от раждането и не губи значението си през годините, независимо от възрастта на детето.

Понякога нежните прегръдки са по-важни от всякакви думи. В тях детето може да се отпусне и да усети топлината на мама или татко.

Снимка: Getty Images

А, ако не го прегръщате е целувате, каква е опасността

Децата копират модела на любов, който техните майки и бащи показват.

Ако семейството проявява емоционална сдържаност и студенина, е много възможно детето да избягва близост в контактите и в бъдещите отношения с другите. Ще му бъде трудно да признае чувствата си и да види и открие нещо добро в себе си.

Така че топлият емоционален и телесен контакт, благодарение на който то ще усети: „Аз съм добре, аз съм обичан“, е нужен на всяко хлапе.

Как да му покажем любовта си
Родителите често забравят да прегърнат детето. Но не забравят да правят забележки и да демонстрират своята строгост. Така детето вижда мама и татко само като строги критици. А за него е жизненоважно да знае, че е обичано.

Можете да започнете да проявявате повече внимание, когато то е заето с нещо: рисува, моделира, сглобява пъзел...

В идеалния случай би било хубаво да работите заедно с него. Не забравяйте да намерите нещо хубаво в проекта му, за да го похвалите, например: „Ето, направил си тази кола точно като истинската!“

Важно е също така да го насърчавате и хвалите не само за определени заслуги – успех на конкурс, спечелен медал, класиране в олимпиада ..., а просто така.

Ако постоянно забравяте похвалите, му оставяйте бележки на видно място. Пишете по три приятни обръщения всеки ден: „Обичам те“, „Добре е, че съществуваш!“, „Ти си моята радост!“.

Най-важното - бъдете искрени!

Не забравяйте за прегръдките, които може да придружите с думите си или да ги направите без думи.

Мона Василева / Новите родители