Много изследвания има по този въпроси и почти всички учени са категорични: ползата от майчината прегръдка за детето е безспорна.

Освен, че така то се успокоява и усеща закрила, прегръдката носи още много ползи за малчугана. Някои очаквани, други – изненадващи.

Ето кои са те!

Намалява стреса

Когато прегръщате детето, вие не само го успокоявате, но му помагате и да преодолее причината, довела до това състояние. И по този начин пречите на стреса да стигне до него.

Предпазва от истерии

Когато усетите, че в магазина или на детската площадка малчуганът набира сили и мощ, за да изкрещи, тръшне се и изпадне в истерия, трябва бързо да го гушнете, съветват експертите. Тази прегръдка успокоява почти на мига зараждащия се пожар и ще ви спести доста неприятни сцени.

Помага за самочувствието

Прегръдката дава усещането на детето, че е обичано и подкрепяно, засилва увереността в собствените му сили. И освен това повишава доверието и вярата във вас. След време, като тийнейджъри, прегръщаните деца ще са склонни много повече да се доверят на родителите, отколкото ако това им е било спестявано.

Повишава имунитета

И това е доказано. Американски учени установиха, че хората, които се прегръщат по-често имат по-силна и стабилна имунна система, отколкото онези, които стоят настрани. Така че прегръдката е и здраве.

Сближава

На последно място, но не и по значение, е фактът, че прегръдката сближава в чисто емоционален план. Тя превръща проблема в съпричастен и преодолим, и детето се чувства по-спокойно и подкрепено. Освен това е доказано, че докато се прегръщаме се отделя окситоцин – хормона на любовта и щастието.

Соня Димова / Новите родители