Позитивното мислене укрепва здравето

28 декември 2016 г., 23:00
251

Copyright: My Good Images / Shutterstock

Наполовина пълна или наполовина празна е чашата на личното ви щастие? Отговорът на този стар въпрос показва как гледате на живота, себе си и своето бъдеще... и може дори да има отражения върху вашето здраве, пише Мениджър Нюз, позовавайки се на Здраве.бг.

Много проучвания показват, че особености на личността като оптимистичната или песимистична нагласа могат сериозно да се отразят на общото ни светоусещане и здравословното ни състояние. Позитивното мислене, характерно за оптимистите, е ключов елемент от ефективния стресов мениджмънт. Ако сте по-скоро песимисти, не се отчайвайте – може лесно да научите няколко прости умения, характерни за позитивистите. Ето как.

Говорете добре за себе си!

Да мислите позитивно не означава да заравяте главата си в пясъка и да игнорирате неприятните изненади, които ви поднася животът. Положителното мислене означава просто, че подхождате към неприятностите по по-позитивен и продуктивен начин. Вярвате, че нещата ще се развият по най-добрия възможен начин и не позволявате на отчаянието да ви победи.

Първата стъпка към позитивното мислене е начинът, по който говорите за самите себе си. Всеки ден през главата ви преминават хиляди мисли, посветени на собствената ви личност и себепредставяне. Тези автоматични мисли могат да бъдат с положителна или отрицателна окраска. Част от тях може би се основават на логиката и разумните доводи, но много често сами подрязвате крилата на духа си с грешни изводи и схващания, които създавате сами заради липса на достатъчно информация.

Ако мислите ви са най-често в негативна посока, вие вероятно сте песимисти. Затова направете ежедневното усилие да мислите и говорите положителни неща за самите себе си – по този начин неусетно ще промените и нагласата си към нещата от живота, върху които имате пряко влияние – а те, ще се съгласите, са най-важни за личното ви благополучие и добро самочувствие. Оттам стъпката към по-ефективно, уверено и общително Аз е съвсем малка.

Позитивното мислене е добро за здравето

Продължават проучванията, които изследват ефектите на позитивното мислене и оптимизма върху здравето. Сред вече доказаните са:

- Оптимизмът удължава средната продължителност на живота

- Намалява нивата на депресия

- Намалява нивата на вредния стрес

- Изгражда в тялото по-добри защити срещу настинката

- Създава усещане за по-добро лично благополучие в психически и физически план

- Намалява риска от смърт заради сърдечно-съдови проблеми

- Изгражда по-добри умения за справяне и преодоляване на трудни и стресови моменти.

Една от теориите, обясняващи защо позитивното мислене е толкова добро за здравето, показва, че оптимизмът подобрява реакцията ни към стресови ситуации и затова намалява вредните ефекти на стреса върху организма ни – без съмнение, една от основните причини за резкия скок на много заболявания през последните десетилетия. Статистиката показва и че оптимистите като цяло предпочитат да живеят по-здравословно, като се движат повече, хранят се по-осмислено и не прекаляват с цигарите и алкохола.

Коментари