Наполовина пълна или наполовина празна е чашата на личното ви щастие? Отговорът на този стар въпрос показва как гледате на живота, себе си и своето бъдеще... и може дори да има отражения върху вашето здраве, пише Мениджър Нюз, позовавайки се на Здраве.бг.

Много проучвания показват, че особености на личността като оптимистичната или песимистична нагласа могат сериозно да се отразят на общото ни светоусещане и здравословното ни състояние. Позитивното мислене, характерно за оптимистите, е ключов елемент от ефективния стресов мениджмънт. Ако сте по-скоро песимисти, не се отчайвайте – може лесно да научите няколко прости умения, характерни за позитивистите. Ето как.

Говорете добре за себе си!

Да мислите позитивно не означава да заравяте главата си в пясъка и да игнорирате неприятните изненади, които ви поднася животът. Положителното мислене означава просто, че подхождате към неприятностите по по-позитивен и продуктивен начин. Вярвате, че нещата ще се развият по най-добрия възможен начин и не позволявате на отчаянието да ви победи.

Първата стъпка към позитивното мислене е начинът, по който говорите за самите себе си. Всеки ден през главата ви преминават хиляди мисли, посветени на собствената ви личност и себепредставяне. Тези автоматични мисли могат да бъдат с положителна или отрицателна окраска. Част от тях може би се основават на логиката и разумните доводи, но много често сами подрязвате крилата на духа си с грешни изводи и схващания, които създавате сами заради липса на достатъчно информация.