Някои видове „позитивно мислене“ не са ефективни в борбата с депресията и дори могат да я изострят, пише британският вестник Independent, позовавайки се на ново психологическо проучване.

Екипи от New York University, University of Hamburg и University of Virginia са използвали серия от въпросници и информация от личните дневници на групи от колежани и студенти за провеждането на 4 отделни изследвания и оценяване симптомите на депресия на субектите.

Анализът, публикуван в журнала Psychological Science, разкрива, че хората, които си представят идеалното бъдеще, са по-предразположени към развиването на симптоми на депресия във времето.

„Съвремието се характеризира със стремеж към непрестанно позитивно мислене, захранващо разрастващия се пазар на книги за самопомощ, който в момента е на стойност 9,6 милиарда долара. Откритията ни пораждат въпроси за това, колко скъпо струва този пазар на благосъстоянието на хората и на цялото общество.“, смята Габриел Йотингер, един от авторите на проучването.