Визуализирането на положителни събития в бъдещето може да ви накара да се почувствате по-добре сега, но по-зле след време, установи ново изследване.

Колкото по-позитивно фантазират за бъдещето, толкова повече депресивни симптоми преживяват хората седем месеца по-късно, откриват учените. Това откритие идва като предупреждение срещу посвеместната популярност на т.нар. „позитивно мислене“.

„Нашете резултати показват, че колкото и приятни и полезни да са положителните фантазии за депресивното състояние в момента, те могат да се превърнат в проблем след време.“ - казва ръководителят на изследването Габриел Йотинген.

Причината за опасния ефект от позитивните фантазии може да бъде сведена до липсата на усилия. Хората, които фантазират за бъдещето са склонни да влагат по-малко усилия, когато утре стане днес.

По думите на психолога Джеръми Дийн от Psy Blog, проблемът с положителните фантазии е, че те ни позволяват да предвидим успеха тук и сега.

Въпреки това те не ни предупреждават за проблемите, които могат да се изправят на пътя ни  и да ни оставят с по-малко мотивация – в крайна сметка чувството е сякаш вече сме постигнали целта си.

Очакванията са това, което има повече значение от фантазиите, посочва Дийн.