Не прекалявайте с позитивното мислене, предупреждава изследване

25 ноември 2017 г., 09:33
1732

Снимка: AXL/Shutterstock

Визуализирането на положителни събития в бъдещето може да ви накара да се почувствате по-добре сега, но по-зле след време, установи ново изследване.

Колкото по-позитивно фантазират за бъдещето, толкова повече депресивни симптоми преживяват хората седем месеца по-късно, откриват учените. Това откритие идва като предупреждение срещу посвеместната популярност на т.нар. „позитивно мислене“.

„Нашете резултати показват, че колкото и приятни и полезни да са положителните фантазии за депресивното състояние в момента, те могат да се превърнат в проблем след време.“ - казва ръководителят на изследването Габриел Йотинген.

Причината за опасния ефект от позитивните фантазии може да бъде сведена до липсата на усилия. Хората, които фантазират за бъдещето са склонни да влагат по-малко усилия, когато утре стане днес.

По думите на психолога Джеръми Дийн от Psy Blog, проблемът с положителните фантазии е, че те ни позволяват да предвидим успеха тук и сега.

Въпреки това те не ни предупреждават за проблемите, които могат да се изправят на пътя ни  и да ни оставят с по-малко мотивация – в крайна сметка чувството е сякаш вече сме постигнали целта си.

Очакванията са това, което има повече значение от фантазиите, посочва Дийн.

„Очаквате да се справите добре на изпит, защото сте се справили добре на предишни изпити, очаквате да срещнете нов партньор, защото сте успели да срещнете последния си партньор и т.н.“

Естествено, тогава, очакванията са това, което предшества успеха, както едно прехдодно изследване потвърждава: „Има връзка между положителните очаквания и успеха. Хората, които са имали положителни очаквания да намерят партньор, да се възстановят бързо от операция или да вземат изпит, са се справили по-добре от онези, чийто очаквания са били отрицателни.“

Или, както пишат авторите на новото изследване:

„Съвременната епоха е белязана от натиска за все по-позитивно мислене и пазара на книги за самопомощ, подхранван от разчитането на подобно позитивно мислене е 9,6-милиардна индустрия, която продължава да расте.

Нашите резултати повдигат въпроса за това как този пазар може да се окаже скъпоструващ за дългосрочното благосъстояние на хората и за обществото като цяло.“

Изследването е публикувано в Psychological Science.

Коментари